Етикет: Движение България на гражданите

Найден Зеленогорски: Предсрочни парламентарни избори са възможни през следващата година [ИП]

През следващата година са възможни предсрочни парламентарни избори, които ще предшестват тези за Европарламента. Това е заявил на пресконференция в Сливен Найден Зеленогорски, зам.-председател на Движение България на гражданите, цитиран от БТА.
Според него, доказателство за това са неразбориите в управляващата коалиция, лоша външна и вътрешна политика, опит за авторитаризъм на централно и местно ниво. Той допуска, че управляващите ще се опитат да ги направят във формат „Две в едно“ с местните избори. От партията ще работят за широко обединение в дясното политическо пространство, като се поучат от допуснатите в миналото грешки.
От ДБГ предлагат и редица мерки за олекотяване на ценовия удар, предизвикан от поскъпването на горивата.  Сред тях са намаляване на ДДС с два процента, както и увеличаване прага за задължителна регистрация по ДДС и т.н. Председателят на партията Димитър Делчев е заявил и подкрепа за протеста на майките на деца с увреждания. Той е определил поведението на правителството като грозно и нехуманно. Според него, с протакане и лъжи правителството цели да прокара бюджета без да се вземат мерки, а проблемите да се отложат с още една година.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт https://infopleven.com

Найден Зеленогорски: Парламентът осъществява брутален лобизъм в полза на олигарси [ИП]

В България функционира неефективна демокрация. Парламентът осъществява лобизъм в полза на олигарси. Парламентарните групи не са контролирани от партиите, а приличат на инструменти в ръцете на хора със силно политико-икономическо влияние. Това заяви заместник-председателят на ДБГ Найден Зеленогорски в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ в ТВ+.
„Движение България на гражданите“ призова президента да наложи вето върху промените в Закона за приватизация и следприватизационен контрол,  които облагодетелстват  много фирми с приватизационни сделки, включително и Кирил Домусчиев, с милиони левове. Логично, предвид последните събития, ветото беше наложено, коментира той.
Според Freedom House качеството на демокрация в страната се влошава и се връща на нивото от 2004 година, а по медийна свобода сме на незавидното  111 място.  Това, както и фактът, че почти 25% от вотът на избори в България е купен или корпоративен, поставя остро въпроса за нивото на демокрация в страната, добави Зеленогорски.
Обществото трябва да следи внимателно за начина, по който ще бъдат похарчени платените от данъкоплатците за ремонт на язовири 500 милиона лева. Стриктното спазване на Закона за обществените поръчки и пълната прозрачност на процеса в случая са от изключително значение, предвид идеята на правителството няколко държавни фирми, без необходимия капацитет, да управляват тези ресурси, каза още той.
В голямата управляваща коалиция, а и сред Обединените патриоти, има тежки разломи и растящо поклонничество пред Кремъл. Това поставя пред изпитание прозападния път на България, както и демокрацията, спазването на човешките права и пълноценното ни членство в ЕС и НАТО, категоричен бе Найден  Зеленогорски.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт https://infopleven.com