Етикет: детски градини

Средно по 23 деца в група има в детските градини в област Плевен [ИП]

По последните данни на статистиката в  област Плевен работят 76 самостоятелни детски градини. Броят на децата, настанени в тях през учебната 2017/2018 г., е 6 828, от които 3 551 са момчета. В сравнение с предходната година броят на децата намалява с 2.4%.
Данните показват, че 77% от децата, подлежащи на обхват в детско заведение, са били записани в градина. Приблизително същият е бил обхватът и презпредходната учебна година, показват данните на Териториалното статистическо бюро на НСИ вПлевен.
Средният брой деца в една детска градина за областта е 90, като една група се формира средно от 23 деца.
Педагогическият персонал, зает в детските градини, е 640 души, като в сравнение с предходната учебна година намалява с 13 души, или с 2.0%. Детските учители са 597, или 93.3% от педагогическия персонал.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт https://infopleven.com

Следващата седмица приключват ремонтите във всички детски градини в Плевен [ИП]

Най-късно до края на следващата седмица ремонтите в детските градини в Плевен, извършени това лято с европейски средства, ще приключат. В това увери днес ресорният зам.-кмет Стефан Милев. Днес той е бил на обиколка във всичките детски градини, за да види как вървят довършителните дейности.
От днес Детска градина „Теменуга” приема деца в обновената си сграда. На 1 октомври ще отворят още три градини – две в жк „Дружба” и ДГ „Ралица”. За ДГ „Щурче” срокът за ремонт изтича на 28 септември и ще бъде спазен. Директорката е уверила, че най-късно до сряда, 3 октомври, градината ще бъде почистена, за да приеме децата след ремонта.
Единствено в ДГ „Юнско въстание” ремонтните дейности ще продължат и следващата седмица, като се очаква да приключат до вторник. „ Забавянето е поради много допълнителни работи, възложени на фирмата, тъй като не са били предвидени в предварителния план. Например не е било включено външно боядисване и фирмата го извършва за своя сметка”, обясни Милев.

Според зам.-кмета  има обективни и субективни причини за забавянията. Основен проблем са валежите през май и юни, които не с позволили да се работи ефективно. От друга страна във всички обекти се е налагало  строителни експерти на Общината заедно със строителния надзор да изискват преправяне на ремонтирани части, за да бъде постигнато нужното качество на изпълнение. „По-добре да се забавим, но да бъде изпълнено качествено, отколкото след това да се прави ремонт на ремонта”, изтъкна Стефан Милев.
На въпрос ще има ли компенсации за родителите и за персонала на детските градини, заради причинените неудобства от забавените ремонти, зам.-кметът беше категоричен, че финансови компенсации не могат да се очакват.
„Извиняваме се на родителите заради причинените неудобства. Компенсацията ще са прекрасните градини, в които ще влязат да учат децата им”, каза Милев.
Като най-сериозен проблем зам.-кметът отчете отложеният за по-късно прием на деца в първа група, тъй като градините в ремонт не са имали възможност да го направят досега.
Що се отнася до персонала на детските заведения, зам.-кметът посочи, че в приемащите детски градини децата са пристигали  с част от персонала. В малко градини не е имало дублиране на персонал. Според него в по-тежко положение е персоналът на градините в ремонт, който полага в момента огромните усилия, за да почистят след майсторите. Той не скри, че директорки са карали родители да се включат в почистването и преместването на мебелите след ремонта. „Това е недопустимо, както не е редно и с това да се товари персоналът, при положение, че всяка директорка има достатъчно бюджет, за да наеме фирма за почистването”, категоричен беше Милев.
В заключение той заяви, че ще има санкции за фирмите заради забавените ремонти в детските градини. Размерът на глобите ще е според предвиденото в договорите.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт https://infopleven.com

Проверяват пешеходните пътеки и знаците в района на училища и детски градини [ИП]

Специално създадена общинска комисия ще направи оглед на състоянието на пешеходните пътеки, уличната маркировка и пътните знаци в близост до училищата и детските градини в Плевен. Това стана ясно на днешното оперативно заседание на шефовете на отдели в Община Плевен. До четвъртък, 30 август, комисията трябва да излезе с констативен протокол какво трябва да се свърши, за да се осигури безопасността на учениците и децата със започването на новата учебна година.
Зам.-кметът Милен Яков, който води днешното оперативно заседание, определи крайните срокове за извършване на предвидените от комисията дейности. За освежаване на пешеходните пътеки, разчистване на растителност около знаците, с които те са означени и други дейности в районите на училищата трябва да приключат до 13 септември, а в районите на детските градини – 27 септември.
Сроковете са разумни и съм сигурен, че ще бъде направено необходимото за нормалното започване на учебната година, каза Яков.
Тази година първият училищен звънец ще удари на 17 септември, тъй като 15 септември е в събота.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт https://infopleven.com

Кметът Спартански провери ремонтите на детските заведения [ИП]

Има забавяне в сроковете на изпълнение на ремонти в детски заведения, показва проверка на кмета на Община Плевен Георг Спартански по обектите. Резултатите той съобщи на днешното оперативно заседание на ръководството на администрацията. На първи етап по проекта „Подобряване на условията за предоставяне на модерни образователни услуги в областта на образованието” за рехабилитация затвориха три детски заведения – „Юнско въстание”, „Теменуга” и „Дружба”, а на втори – НУ „Христо Ботев”, ЦДГ 12 „Ралица”, ЦДГ 8 „Щурче”, ЦДГ 20 „Калина” и детска ясла „Гергана”. „Присъствах на среща със строителите на всички обекти и заявих, че съм наясно с пречките от метеорологичен характер и проявявам необходимото разбиране. Но ги предупредих, че трябва да изпълнят ангажиментите си съгласно подписаните договори. Напомних на  ръководителите да си прочетат отново санкционната част от подписаните договори, защото ще им търся отговорност. На този етап усилията ни са концентрирани не да глобяваме, а да се свърши работата”, уточни г-н Спартански.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт https://infopleven.com

Поетапното затваряне на детски градини за ремонт в Плевен започва от 26 март [ПзП]

Поетапното затваряне на детски заведения поради извършване на основни ремонти в рамките на проекта на Община Плевен „Подобряване на условията за предоставяне на модерни образователни услуги в областта на образованието” ще започне от 26 март. Това обяви заместник-кметът с ресор „Европроекти и хуманитарни дейности” Стефан Милев. Първите три детски заведения в списъка за рехабилитация са „Юнско въстание”, „Теменуга” и „Дружба”, които се посещават от общо около 460 деца.
„Получихме безрезервното разбиране и съдействие от директорките на детските заведения и от родителите за преместването на децата по време на ремонтите в други градини на територията на община Плевен. Няма нито едно дете, на което да не е осигурена възможност да посещава градина. Направили сме всичко възможно да не разкъсваме групите и с децата да бъде прехвърлен дори и персоналът. По предложение на родителите една цяла група ще посещава градината в с. Опанец, а друга – тази в с. Буковлък. Родителите са се запознали с условията там и инициативата за прехвърляне в тези градини беше тяхна. Община Плевен осигури и транспорт, разговаряхме няколко пъти с родителите по този повод, но по тяхно желание те ще извозват децата с личните си автомобили”, уточни г-н Милев.
Същинските строително-монтажни работи ще започнат от 10 април, до тази дата ръководителите на детските заведения трябва да направят организация за съхранение на инвентара. Фирмите изпълнителки на дейностите са уверили, че ще приключат работа преди крайната дата, за да може градините да бъдат подредени и почистени в рамките на записания в договорите срок от 100 дни.
Следващите четири детски заведения – градините „Ралица”, „Щурче”, „Калина” и детска ясла „Гергана”, както и двете училища – НУ „Христо Ботев” и ОУ „Климент Охридски”, ще се ремонтират през лятото, когато повечето от родителите са в отпуск. „Това значително ще намали броя на децата и настаняването на останалите ще е по-безпроблемно, учениците също ще са във ваканция. Желанието ни е до края на 2018-а година ремонтите в детските заведения и училищата да приключат и да създадем много по-комфортна и здравословна среда за децата”, коментира г-н Милев.
Договорът за изпълнение на проект „Подобряване на условията за предоставяне на модерни образователни услуги в областта на образованието” е за БФП на стойност 10 223 215,88 лева и срок за изпълнение на проектните дейности 30 месеца. Проектът предвижда интервенции, свързани с въвеждане на мерки за енергийна ефективност, изпълнение на дейности за ремонт и реконструкция на сградите и на прилежащите им дворни пространства за 9 обекта на образователната инфраструктура, разположени на територията на две от зоните за въздействие от Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на  Плевен – социалната и публичната зона.
Още от тази категория:Започва поетапен ремонт на ул. „Цар Борис ІІІ” в ПлевенДо края на март започва първото миене на улиците в ПлевенОдобриха проекта на Община Плевен за ремонт на ЦРД…БЧК – Плевен започва раздаването на храните за…

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevenzapleven.bg