Етикет: Международен музикален фестивал-Лауреатски дни „Катя Попова”

С „Магнификат” в изпълнение на хор „Гена Димитрова” закриват Лауреатските дни [ИП]

Тази вечер е последната от програмата на 31-то издание на Международния музикален фестивал Лауреатски дни „Катя Попова”.  Концерт ще изнесе Софийска филхармония с диригент Найден Тодоров със солисти Кевин Трайбер – Германия /виола/ и Витор Фернандес – Португалия /кларинет/
Те ще изпълнят Концерт за виола – ре мажор от Хофмайстер и премиерно представяне на Концерт за кларинет – сол минор, оп. 29 от Юлий Риец.
Честта да закрие фестивала ще е на Общински хор „Гена Димитрова” със солист  Вера Гиргинова, сопрано. Ще прозвучи рядко изпълняваното произведение на Джон Рутер – „Магнификат”.
Вера Гиргинова – България /сопран/ е лауреат на редица конкурси, сред които: Конкурс за млади оперни певци „Гена Димитрова” (2009), Конкурс „Европейска общност” в Сполето – Италия (2010) и Международния певчески конкурс „Елена Николай” (2013). Развива своето вокално майсторство с едни от най-големите български и италиански оперни имена Райна Кабаиванска, Анна Томова-Синтова, Ана Ванди, Мирела Паруто и много други. Специализира в Италия като стипендиант на Академия „Борис Христов” в Рим,  стипендиант на Фонд „Райна Кабаиванска”, а в периода 2010-2012 е стипендиант на престижното Оперно студио към Академия „Санта Чечилия” в Рим, където се обучава при прочутата Рената Ското. В момента е солист на Държавна опера Пловдив.
Кевин  Трайбер – виола, е носител на много престижни награди: Втора награда от Европейския конкурс за камерна музика в Карлсруе – Германия, 2013; Трета награда в конкурса „Хиндемит” във Франкфурт – Германия, 2017; Втора награда в конкурса „Пролетна академия” в Нойщат – Германия, 2018 .
23-годишният Витор Фернандес вече е считан за един от най-талантливите кларинетисти от своето поколение. Лауреат на първи награди от редица национални и международни конкурси: Международния конкурс за духови инструменти в La-Salette – Португалия, 2012 и 2014; Първа награда на Европейски конкурс за кларинет и саксофон Clari Sax – Валенсиен, Франция, 2015; Първа награда от 4-тия международен конкурс за кларинетисти – Португалия, 2016 и Първа награда от 4-тия международен конкурс за кларинетисти, проведен в Гент – Белгия, 2017.
Концертът е от 19 часа в ДКТ „Иван Радоев”. Входът е с безплатни пропуски.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт https://infopleven.com

Солисти от Турция, Франция, България свирят тази вечер с камерен оркестър „Софийски солисти” [ИП]

С концерт на камерен оркестър „Софийски солисти” с диригент Плевен Джуров и изпълнители от Турция, Франция и България продължават Лауреатски дни „Катя Попова” в Плевен.
Заедно с именития ансамбъл на сцената на ДКТ „Иван Радоев” тази вечер ще излязат младите таланти Денисджан Ерен – Турция /флейта/, Виктор Жулиен-Лафериер – Франция /виолончело/, дуо Надежда Цанова – пиано и Петър Македонски – тромпет – България.
В програма са включени Шуман – Концерт за виолончело, оп. 129, Бах – Концерт за флейта, d moll, Шостакович – Концерт за пиано и тромпет оп. 35, c moll.
Виолончелистът Виктор Жулиен-Лафериер  е  лауреат на Първа награда от конкурса „Кралица Елизабет” в Брюксел – Белгия през 2017 г. Лауреат  на Първа награда и две специални награди от Пролетния международен конкурс в Прага. През 2018 печели награда от конкурса за френска музика в категорията „Най-добро инструментално соло”.
Денисджан Ерен, флейта  е лауреат на Първа награда в редица международни конкурси: Международен конкурс за флейта в Измир – Турция, 2011; Конкурс за флейта „Grande Motte”, Франция 2013; Международен конкурс за флейта и пиано в Монако – 2014; Трети международен конкурс за флейта „Максен Ларийо” – Ница, Франция 2015 и Международен конкурс за флейта „Val-de-Travers”, Швейцария 2017 .
Дуо Надежда Цанова /пиано/ и Петър Македонски /тромпет/ е създадено през 2017. За краткото време от създаватето му, дуото успява да спечели лауреатски звания  от пет международни конкурса: „Гранд при” от Международния конкурс „Музиката и земята” – София, 2017; Първа награда от Международния музикален конкурс “IMKA” – Сараево, 2017; Първа награда от Международния младежки музикален конкурс „Надежди, таланти, майстори” – Добрич, 2017; Втора награда и награда на публиката от Международния конкурс за камерна музика – Пловдив, 2017 и  „Гранд при” от Международния конкурс „La musique et la Terre” – Париж, 2017.
Концертът е от 19 часа, в ДКТ „Иван Радоев”, входът е безплатен.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт https://infopleven.com

Камерен концерт на плевенски лауреати тази вечер в зала „Катя Попова” [ИП]

Международният фестивал Лауреатски дни „Катя Попова” продължава тази вечер с камерен концерт на плевенски лауреати.
Публиката отново ще има удоволствието да се наслади на изпълненията на цигуларката Зорница Иларионова, която участва в 28-то издание на фестивала през 2012 г. Тя е лауреат на редица национални и международни цигулкови конкурси: „Гранд при” и специална награда от XXV музикален конкурс „Музиката и земята” – София, 2017; Първа награда и специалната награда на Thomastic Infeld на Международния музикален конкурс “E-Muse”, Гърция, 2017; Първа награда и приз „Хенрих Виенявски” на Международния музикален конкурс „Изгряващи звезди в Европа” – Лондон, Великобритания (2017) и Втора награда на Третия международен конкурс „Манхатън” в Ню Йорк – САЩ, 2018.
Тази година талантливата цигуларка ще се представи със Соната за цигулка и пиано № 3, ре минор оп. 108 от Брамс и Хоро от Панчо Владигеров. Акомпанира – Мария-Елена Средева.
Ансамбъл „Одеон” ще внесе колорит в тази плевенска вечер с нестандартното звучене на комбинацията от акордеон и струнен квинтет. В програмите на ансамбъла  стиловата палитра се разгръща от барок до танго, минавайки през класика и романтизъм. В „Музикални метаморфози: време и пространство” ансамбълът представя както добре познати пиеси, така и непознати за плевенската публика произведения.
На сцената на Лауреатски дни те ще представят Едуард Толдра – Изгледи към морето (струнен квинтет), Ришар Галиано – Опале Кончерто,  и „Ръченица” от Петко Стайнов.
Концертът е от 19 часа в зала „Катя Попова”. Входът е свободен.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт https://infopleven.com

С вечер на ударните инструменти продължават Лауреатски дни „Катя Попова” [ИП]

Втората вечер от Международния музикален фестивал Лауреатски дни „Катя Попова” е посветена на ударните инструменти.  Ще прозвучи камерен концерт на Перкусионно дуо „Дендрокопос” – Словения, и Перкусионен ансамбъл „Акцент”.
Ян Сибей и Лука Полянек създават „Дуо Дендрокопос” през 2017 г.  под ръководството на проф. Симон Клавжар. През 2018 стават лауреати на Първа награда и на Специалната награда на публиката “JEAN GIERES” от Международния конкурс за ударни инструменти в Люксембург. Печелят златно отличие в категория „Камерна група” в Международния музикален конкурс – Свирел, 2018.
Словенските перкусионисти ще представят програма с творби от Скарлати, Небойша Живкович, Стравински, Виртц и др.
Публиката ще има възможността отново да се наслади на изпълненията на Перкусионен ансамбъл „Акцент” към НУИ „Панайот Пипков”. Ансамбълът  е емблематичен за Националното училище. Създаден през 1994 от изтъкнатия преподавател по ударни инструменти Симеон Серафимов, съставът има впечатляващи участия. Под ръководството на Симеон и Августина Серафимови концертира активно у нас и в чужбина. Ансамбъл „Акцент” е носител на първи награди от „Млади музикални дарования” и „Музиката и земята” – София, „Надежди, таланти, майстори” – Добрич-Албена, „Пендим” – Пловдив, „MAGIC” и „Върбан Върбанов” – Бургас, „Франц Шуберт” – Русе. През 2011 „Акцент” издава самостоятелен албум.
Музикантите са подготвили програма с произведения на  Римски-Корсаков, Д. Манчини, В. Монти, Фр. Шуберт, Ангел Шопов и др.
Концертът е от 19 часа в зала „Катя Попова”. Входът е свободен.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт https://infopleven.com

Пуснаха безплатните пропуски за откриването на Лауреатски дни „Катя Попова” [ИП]

Безплатните пропуски за откриването на 31-то издание на Лауреатски дни „Катя Попова“ и за оперния спектакъл „Бохеми“ вече се предлагат  на касата на ДКТ „Иван Радоев“, съобщиха организаторите на фестивала.  и могат да вземат. Напомняме, че входът е свободен, но поради ограничения брой места в залата, влизането ще е срещу пропуски. Правостоящи няма да се допускат, предупреждават организаторите.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт https://infopleven.com

Лауреати на най-престижни европейски конкурси в 31-то издание на Фестивала „Катя Попова” [ИП]

С операта „Бохеми” на 2 октомври ще бъде открито 31-то издание на Международния музикален фестивал Лауреатски дни „Катя Попова” в Плевен. На неговата сцена ще се изявят 15 лауреати на едни от най-престижните конкурси за изпълнители в Европа, съобщи днес Стефка Григорова, началник на отдел „Култура” в Община Плевен и съпредседател на фестивала заедно с директора на Плевенска филхармония Любомир Дяковски.
С откриването на музикалния фестивал с оперен спектакъл се продължава една традиция, възобновена в предишното издание на Лауреатските дни, подчерта Любомир Дяковски. В представлението, което ще е в Драматичен театър „Иван Радоев” – Плевен, веднага след официалното откриване на фестивала от кмета Георг Спартански, зрителите ще имат удоволствието да чуят прекрасните гласове на трима лауреати.
Тази година ще бъде възстановена и друга традиция – на сцената на Лауреатските дни се завръща Софийска филхармония, която ще закрие фестивала на 7 октомври.
По време на шестте лауреатски вечери публиката ще има удоволствието да се наслади на изпълнители от най-високо ниво, изтъкна Августина Серафимова, селекционер на фестивала. Много от лауреатите идват за първи път в България, а някои от представените от тях произведения ще имат премиера на българска сцена, посочи тя.
31-то издание на Лауреатски дни „Катя Попова” се организира изцяло от плевенски екип. Много ни помогнаха наши ученици, завършили Плевенското музикално училище – Наталия Винсент, Василена Серафимова, Павлин Нешев и преподавателката Стела Томова, акцентира Серафимова.
В съпътстващата програма на фестивала са включени  изложба на фотоси от предишните издания на Лауреатските дни, която ще бъде подредена във фоайето на зала „Катя Попова” и матине на лауреати от НУИ „Панайот Пипков” в зала „Музикалната слава на Плевен” в Регионалния музей.
Входът за всички концерти от фестивалната програма е свободен. За вечерта на откриването в Драматичния театър влизането ще е с безплатни пропуски, за да не се претоварва капацитетът на залата.
За реализирането на фестивала подкрепа оказва плевенският бизнес и културните институти в града. За провеждането му Община Плевен е осигурила 70 000 лв., каза Стефка Григорова. Тя съобщи и няколко любопитни статистически данни за фестивала.
От първото му издание през 1966 г. досега са участвали 554 лауреати от 41 държави. Изнесени са 122 симфонични концерта, 24 оперни спектакъла, 4 хорови концерта и един балетен спектакъл.
Очакваме 31-то издание на Международния музикален фестивал  Лауреатски дни „Катя Попова” да е едно от най-силните, резултат от много труд на изцяло плевенски екип, подчерта Стефка Григорова. Всичките фестивални вечери ще бъдат записани, а две от тях ще се излъчат директно в ефира на програма „Христо Ботев” на БНР, което е официален медиен партньор на фестивала.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт https://infopleven.com