Концерт магия посвети на Великден Хор „Гена Димитрова“ [ПД]

Uncategorized

Възхитителен, великолепен, божествен, ангелски, вълшебен – това бяха само част от определенията, които даде публиката на Великденския концерт на Хор „Гена Димитрова“, който снощи се състоя в зала „Катя Попова“.

Ценителите на източноправославната църковнославянска музика чуха едни от най-добрите нейни образци, изпълнени акапелно. Красотата на произведенията от Добри Христов, П. Чесноков, Стефан Христич, А. Архангелски, Г. Любимов, С. Рахманинов и текстовете, с които човешката душа се свързва с Бога, създадоха паралелен свят на красота, силно духовно преживяване и чисто изкуство за всички присъстващи в залата. В навечерието на светлия празник Великден творците на сцената донесоха жива светлина на своите почитатели и ги настроиха на вибрацията на смирението, благодарността, любовта и упованието.

Аудиторията се наслади и на западноевропейски произведения, създадени от Ж. Бизе, Е. Елгар, Дж. Росини и други композитори – „Ave verum“, „Ave Maria“, „Agnus Dei“. Финал на изживяването постави „Многая лета“, на която препълнената зала стана на крака и запя с изпълнителите. С много аплодисменти бяха възнаградени хористите, солистите Боряна Бешева и Валери Цолов, диригентът Анелия Дечева и пианистката Росица Дяковска, осигурила клавирния съпровод на концерта.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com