Лазарки благословиха екипа на „Спринт” в Плевен [ПД]

Uncategorized

Лазарки от детска градина „Чучулига” с ръководител Здравка Николова гостуваха на плевенската компания за цифрова телевизия и интернет „Спринт” днес, 30 март. Момиченцата, облечени в народни носии, донесоха празнично настроение и много усмивки на работещите в един от офисите на компанията в Плевен. Те танцуваха, пяха и рецитираха в навечерието на обичаните празници Лазарица и Цветница.
 
Традицията повелява лазарките да наричат и благославят за здраве, берекет и плодородие. Те носят на хората доброта и обич, които да ги съпътстват през цялата година. Българите вярват в магичността на словото, което, изречено в този ден, има голяма сила, а пожеланията се сбъдват.
Обичаите са свързани със символите на пролетта. В народния календар Лазарица е почитана като първия пролетен празник, свързан с радостта от живота и възраждането на природата за поредния й цикъл. На този празник лазарки могат да бъдат само момичетата и неомъжените девойки.
Изпълнителният директор на „Спринт” Николай Бачовски поздрави децата и ги зарадва с интересни и полезни подаръци, част от които бяха ученически пособия за бъдещите първолаци.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com