Момичета дариха събраните средства от лазаруване на читалището в село Победа [ПД]

Uncategorized

И тази година по традиция Народно читалище „Зора – 1990 г” в село Победа организира колективно лазаруване на малките момичета в селото, информират от там. Нагиздени и пременени, те обходиха всяка къща, като пееха и благославяха.
„Ой, Лазаре, Лазаре,
тука ни са казале,
че има мома и момък.
Я момата годете,
я момъка женете,
доде е вино червено
и тая бистра ракия.“
Във всеки дом пожелаха берекет, добра година и за всички да има живот и здраве. „По стар обичай те дадоха своята благословия на труда на стопаните. Момите, нагиздени с пъстри лазарски премени, донесоха надежда, че усилията на трудолюбивите българи ще бъдат възнаградени стократно. По лазарските им премени греят нанизи от мъниста, парички, а шевиците по ризите им са събрали в себе си цвета на аления гюл и жълтата латинка, на зеления чемшир и синевата на утрото. Навсякъде лазарките пеят за нивите, за къщята, за стоката – домашните животни. Та нали всеки народ започва живота си от земята. Лазарките наричат и за млади, и за стари. На девойките – за хубост, на момците – за храброст и ловкост“, разказа Димитринка Гетова, секретар на читалището.
Срещу песните, игрите и благословиите на лазарките в село Победа всяка стопанка на къща ги дари с парички, сладкиши и яйца – символ на живота. Една част от събраните средства момичетата с радост дариха на читалището за подпомагане на предстоящи мероприятия и инициативи.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com