На Велики четвъртък се боядисват яйцата [ПД]

Интересно

На Велики четвъртък Христос завещал своята заповед за любов към всички и казала на учениците си, че ще бъде предаден. На този ден се припомня Тайната вечеря. Свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота. Сутринта на Велики четвъртък във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Василиева Света литургия и се прави Велик маслосвет. Вечерта се отслужва Последование на 12-те Евангелия.
Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък, но може и през Велика събота преди празника.
Има исторически и археологически данни, че яйцата са се багрили и дарявали още в Древен Египет, Персия, Рим, Китай и Гърция. Ритуалите, свързани с тях, символизирали раждането на живота.
При евреите имало обичай когато някой отива на гости, но е много беден, да занесе яйце на домакина. Християнските предания разказват, че когато Мария Магдалена отишла в Рим да се срещне с римския император, следвайки този обичай, тя му подарила яйце, което било обагрено в червено, символ на кръвта на Христос.
Оттогава този обичай се разпространил сред християните. Постепенно започнали да се използват и други цветове, освен червено.
Първото яйце винаги е червено. С него най-възрастната жена в семейството прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството.
То се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което през цялото време е под иконата в къщата – да носи здраве, радост и щастие на цялото семейство.
Следващото яйце също е червено – то се оставя в църквата в събота вечерта, след празничната литургия, която продължава след полунощ, или на другия ден.
Българите са използвали естествени оцветители, за да оцветят яйцата – отвари от зеленчуци, билки, ядки и др. С отвара от риган се получавала червена багра, със смрадлика — оранжева, зелено — с коприва, жълто — с орехи и кори от ябълка или отвара от стар кромид лук.
Яйце се дарявало и на всеки гост, прекрачил прага. Според поверието този, чието яйце остане здраво след чукането, ще е най-здрав през годината.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com