Обявен червен код за пожари в 16 области в България

Плевен днес


В седем областни райони на север и девет в южната част на страната е наложен червен код заради заплаха от пожари за предстоящия понеделник.

Очаквани са високи температури и ниска влажност, което увеличава вероятността за възникване на пламъци. Засегнати са областите Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Силистра, Добрич, Шумен, както и Сандански, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Хасково, Кърджали, Ямбол и Бургас.

Червеният код предупреждава за голям риск от бързо разрастващи се пожари, които могат да обхванат и верхушките на дърветата. Пожарите от такъв тип често са сложни за управление и обикновените методи за потушаване обикновено са применими само по краищата на огнената стихия, с ограничена способност за директно действие против основния фронт на огъня.

За утрешния ден се очаква предимно слънчево време, с температури възходящи след пладне. Ще има слаб, а местами в източните области и умерен, североизточен вятър.

В цялата страна е обявен жълт код поради оживените температури. Прогнозират се максимални стойности от 33 до 38 градуса, като за столицата София се очаква термометърът да покаже 33-34 градуса. Обстановката над Балканския полуостров ще бъде безоблачна и температурите – изключително високи.

Информацията в тази статия е предоставена от dnes.bg.