Паметник на Девета плевенска дивизия ще се издигне на мястото на демонтирания паметник на площад „Свобода“ [ПД]

Uncategorized

Общинският съвет единодушно даде съгласието си за поставяне на монументално-декоративен елемент – паметник, увековечаващ героизма на личния състав на Девета плевенска дивизия, участвал в сраженията през Първата световна война. Съветниците решиха той да бъде на мястото на демонтирания паметник на площад „Свобода”.
В предложението си, кметът Георг Спартански напомни, че на 16.03.2018 г. в зала „Катя Попова” се проведе обсъждане, организирано от Инициативния комитет „Героите на Дойран”, на което присъстваха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, плевенски народни представители, командири и офицери от плевенските военни формирования, общински съветници и много граждани. Целта на обсъждането беше обединяване на усилията за издигане на паметник на героите от Девета пехотна плевенска дивизия.
Министърът на отбраната призова избраните от Плевенския многомандатен район народни представители и плевенските министри да дарят за каузата по една заплата, с лични средства да се включат и съветниците от Общински съвет – Плевен. Очаква се Министерството на отбраната да  предостави гилзи, от които да бъде извлечен материалът за монумента.
Информация: Община Плевен

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com