Над 150 участници от Плевен ще се включат в 12-я Фестивал на хората с увреждания в Перник [ПД]

Uncategorized

Над 150 участници от Плевен ще се включат в 12-я Многожанров фестивал на хората с увреждания, който ще се проведе на 7 и 8 юли в град Перник. В проявата, която ще продължи два дни, ще се изявят над 1800 участници от страната и чужбина – Сърбия, Македония и Румъния. Всички ще получат грамоти, а най-добрите ще бъдат удостоени с медали, информира Анита Тараланска – председател на Регионалната организация на инвалидите.
По традиция ще бъде обособена алея на занаятите. Гостите на фестивала ще видят на живо как се правят качамак, палачинки и глинени съдове. Те ще могат да наблюдават и тъкане на черги, както и шиене на народна носия. Фестивалът е с конкурсен характер, участниците ще бъдат оценявани от жури с председател естрадната прима Мими Иванова.
Фестивалът е под патронажа на кмета на Перник Вяра Церовска. Той се реализира с финансовата подкрепа на Община Перник и Съюза на инвалидите в България с цел да възроди българските занаяти.
Организатори на плевенчани, които ще се включат в събитието, са Съюзът на инвалидите с координатор за Плевен Николинка Енчева и Фондация „Чудесата на децата“ с председател Миглена Цанова. Деца от плевенският Клуб по спортни танци „Дъга“ с ръководител Жени Бончева ще участват в откриването на събитието. Другите участници от Плевен ще се изявят в областта на художественото слово, декупажа и фолклора. Освен това ще се включат в Кулинарното ателие.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com