Сигнал от читател: Заведението с лодките в „Кайлъка“ наема непълнолетни без договор и отказва изплащането на възнагражденията им

Интересно Най-важното Общество Плевен днес Последни новини
Снимка: https://www.arcodica.com

Заведение „Рататуй“, разположено в парк „Кайлъка“ е популярно място за отдих през летните месеци. Наш читател обаче ни информира за порочна практика за наемане на непълнолетни работници без трудов договор. Сигналът разкрива още, че децата са принудени да работят по 12 часа на ден за шест дни в седмицата. Според родителя на едно от пострадалите деца, на наетите без договор се изплаща само половината от договорената сума, а останалата част се задържа като залог, който често не се изплаща с оправданието, че работниците са „откраднали“ пари. Заведението е собственост на Андриан Маринов с управител Весела Фичева, чрез фирма „Елинор 2006“ ЕООД.

Прилагаме пълния сигнал, който получихме:

От наша страна направихме опит да се свържем и да получим коментар от г-жа Фичева, която обеща да отговори на всичките ни въпроси, но при последващо позвъняване от наша страна ни отговори собственикът на заведението г-н Маринов. Той първоначално отговори уклончиво на нашите въпроси, твърдейки, че става въпрос за ядосан родител, а в последствие промени версията си, че родителят е клиент, чиято поръчка е била забавена. При опит да получим повече информация за това какво общо има ядосан клиент с твърденията, че наемат непълнолетни работници без договор, какъвто беше първоначалният ни въпрос, г-н Маринов отказа последстващ коментар и сподели, че няма време да се занимава „с такива глупости и твърдения“ след което ни затвори телефона, отказвайки всякакви по-нататъшни коментари.

Има ли разрешение за наемане на непълнолетни заведение Рататуй и бил ли е обект на проверки от инспекцията по труда, е въпрос към отговрните институции, но според изпратения към нас сигнал, собствениците на заведението са запознати за предстоящи проверки и предупреждават работниците си без договор да не се явяват на работа в очакваните дни за такива. Изпратихме списък с въпроси към Инспекцията по труда, като в последваща статия ще ви информираме за техния отговор.

Проверка на отзивите за заведението, показва още, че много от клиентите са недоволни от поведението на персонала на заведението към тях.