Област Плевен с висок риск от пожари през юли 2024.

Полиция

Новини от Плевен: Висока степен на пожарна опасност в областта

Според най-новия информационен бюлетин на Министерството на вътрешните работи в Плевен, областта е обхваната от висока степен на пожарна опасност. Значителното увеличение на запалванията и пожарите в тревните и горските площи се дължи на комбинация от настъпилия пожароопасен сезон и високите температури, усугубени от човешка небрежност.

От началото на месеца до момента са регистрирани общо 211 пожара в областта, от които голямата част включват тревни и боклукчийски площи. Анализът сочи, че главните причини за възникването на пожарите извън урбанизираните територии са неправилно боравене с огън, умишлено подпалване на тревни площи за тяхното прочистване, небрежност при тютюнопушене и запалване на растителни отпадъци.

Поради тези пожари са унищожени обширни площи растителност, като се отбележи и щета на имущество. Съществува също и риск от разпространение на пожарите в жилищни и стопански сгради, както и засилване на пътно-транспортни произшествия поради задимяване.

Властите призовават гражданите стриктно да спазват мерките за пожарна безопасност и да избягват запалването на огън в земеделски територии, горски и тревни площи. При забелязан пожар незабавно трябва да се обади на телефон 112, и в кметствата на населените места, като се осигури точната информация за местоположението и характера на пожара.

От МВР предупреждават, че при установяване на запалвания, срещу виновниците ще се предприемат административно-наказателни мерки.

Дата на публикуване: 16 юли 2024 г., 08:45 ч.