Отбелязваме 12 февруари – Международен ден на епилептичните хора.

Плевен днес


На 12 февруари отбелязваме Международния ден на хората с епилепсия, заболяване, което влияе на живота на повече от 70 хиляди души в България и приблизително 60 милиона души по света. Епилепсията е неврологично състояние, характеризиращо се с рецидивиращи припадъци, които са резултат от абнормната активност на мозъчните неврони.

Разговор за това състояние водим с проф. д-р Пламен Божинов, който е един от водещите български специалисти в областта на неврологията. Той има значителен опит в изследването и лечението на епилепсия и сродни нарушения. Проф. Божинов обяснява, че епилепсията се дължи както на генетични, така и на придобити фактори, и повлиява човека в различни аспекти – медицински, социални и психологически.

Диагностицирането на епилепсия включва подробно събиране на анамнеза, неврологичен преглед и различни допълнителни изследвания, като мозъчни образи и лабораторни анализи. Генетичните изследвания са част от съвременния подход за разбиране на причините за епилепсия и може да имат значително влияние върху лечението и прогнозата на заболяването.

Епилепсията може да бъде успешно лекувана при много от засегнатите, и въпреки че за някои хора може да бъде дълготрайно състояние, важен компонент остава социалната интеграция и подкрепа за по-качествен живот.

Специалистите в болничните комплекси „Сърце и Мозък“ разполагат с високотехнологично оборудване и мултидисциплинарен подход, което позволява поставянето на точна диагноза и изготвяне на индивидуални терапевтични планове за пациентите. Целта е хората с епилепсия да могат да живеят пълноценно въпреки своето заболяване.

Източник на информацията: PlevenZaPleven