Побой в село Петърница: Задържан 16-годишен извършител на престъпление.

Полиция

### Новина: Инциденти и мерки за пожарна безопасност в региона на Плевен

19 август 2024, информационен бюлетин на МВР – Плевен

На 19 август в РУ – Долни Дъбник е започнало разследване за нанесен побой на жител на село Петърница. Досъдебното производство е образувано за престъпление по чл.129, ал.1 от Наказателния кодекс, като първото действие по разследването е разпит на свидетел. Установено е, че на 17 август около 21:15 часа, пред магазин в селото, е нанесена средна телесна повреда на 61-годишен мъж. Пострадалият е настанен в реанимация с хематом в мозъка, спукан череп и кръвоизлив, като е с опасност за живота. В резултат на оперативните действия е заловен извършителят на деянието – 16-годишен младеж. Разследването продължава под ръководството на районен прокурор.

През последното денонощие в региона са потушени множество пожари в сухи треви, стърнища, отпадъци и нискостеблена растителност. Огнените инциденти са възникнали в землищата на градовете Плевен (източна индустриална зона), Летница, Кнежа, както и в селата Николаево, Буковлък, Бохот, Радомирци, Драгаш войвода, Новачене, Милковица, Гиген, Божурица, Победа, Брегаре, Славовица и Ставерци до старото корито на река Искър. Важна роля при овладяването на пожара на улица „Шипка“ в Летница е изиграло съдействието на ДФ – Летница с два автомобила „Мерцедес“, благодарение на което са спасени сгради в близост.

В овладяването на огъня до коритото на река Искър в 20:42 часа са се включили местни земеделци с два трактора с дискови брани. На 19 август в 12:56 часа Оперативният център на РДПБЗН – Плевен е получил сигнал за пожар в сухи треви, храсти и борова гора в землището на село Петърница, като до пристигането на екипите са изгорели 10 дка иглолистна гора.

Същият ден, в 13:43 часа, екип на РСПБЗН – Плевен е спасил коте, изваждайки го от шахта на улица „Димитър Константинов“ в Плевен. В 11:53 часа РСПБЗН – Кнежа е реагирал на съобщение за пожар в селскостопанска постройка в село Ставерци. Причината за пожара е небрежност при боравене с открит огън, а благодарение на действията на пожарникарите и местните жители са спасени шест постройки.

Рано сутринта на 20 август, в 04:51 часа, е постъпил сигнал за запалени сухи треви около главен път край Плевен. Огънят е потушен от екип на районната служба в областния град.