Нов участък на пожарната служба официално открит в Плевен

Общество


### Нов участък „Пожарна безопасност и защита на населението“ открит в плевенския квартал „Сторгозия“

Днес в Плевен тържествено бе открит новият участък „Пожарна безопасност и защита на населението“, разположен в квартал „Сторгозия“. Церемонията започна с водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от местни свещеници.

Комисар Станислав Атанасов, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН) в Плевен, посочи, че идеята за създаването на новия участък възникнала през 2018 г. след анализ на произшествията през изминалия десетгодишен период. Същинската работа по реализацията стартирала през 2019 г. и приключила успешно през 2024 г. По думите му, изпълнени са цялостен ремонт на съществуваща сграда и на района пред участъка, изградени са тарфопост, подземни кабелни канали и връзки, както и отклонение за осигуряване на необходимия дебит вода.

Сред официалните гости на събитието беше и главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Той връчи на комисар Атанасов разрешението за ползване на сградата и пожела здраве и благополучие на всички служители.

Заместник-министърът на МВР Тони Тодоров също поздрави пожарникарите и връчи награди на плевенски служители по повод предстоящия им професионален празник на 14 септември. Кметът на община Плевен д-р Валентин Христов получи плакет, а началникът на участъка, старши инспектор Божидар Манчев, получи осветени икони като подарък.

Лентата на новия участък бе прерязана от заместник-министър Тони Тодоров и кмета д-р Валентин Христов, след което всички гости разгледаха сградата. Празничната атмосфера бе допълнена от изпълнения на танцьорите от Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен.

Новият участък, разположен на улица „Сторгозия“ 12, включва обслужването на най-големия жилищен квартал в града – „Сторгозия“, както и община Долни Дъбник с нейните седем населени места и четири населени места към община Плевен. Районът е стратегически важен поради преминаването на първокласен и второкласен път, железопътна линия и магистрални газопроводи. Откриването на участъка е част от проявите по повод Седмицата на пожарната безопасност в област Плевен.

Източник: БТА

/ТТ/