Категория: Здравеопазване

ДКЦ ІІІ-Плевен търси финансиране за подмяна на остаряла пожароизвестителна система [ИП]

„Съгласно предписание на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – гр. Плевен от 4 септември тази година, е необходимо изграждането на пожароизвестителна система на стойност 37 000 лв. на „Диагностично-консултативен център III – Плевен“ ЕООД, със срок на изпълнение до края на 2019 г., която дружеството не е в състояние да финансира със собствени средства. Моля, Община Плевен като едноличен собственик на капитала на дружеството да предвиди средства за тази инвестиция, при изготвянето на бюджета за 2019 г.“
Това се казва в писмо от д-р Николай Хинков – управител на ДКЦ III – Плевен, внесено до председателя на Общински съвет – Плевен Мартин Митев. Посочва се също, че инвестицията за новата система ще бъде включена в Бизнес програмата за развитие на Дружеството за 2019 г., има приложено копие и от Протокол с резултатите от комплексната проверка на РСПБЗН – Плевен, извършена през м. септември.
В Протокола е записано, че в ДКЦ III – Плевен работят 116 души, като същевременно пребивават и променлив брой обслужвани граждани. Сградата се използва по настоящето предназначение от 1977 г. насам. Тя разполага с необходимия брой стълбища и крайни изходи за евакуация, в нея са поставени и съответните схеми за евакуация на хората, но изграденото евакуационно осветление не удовлетворява изискванията. Наличните пожаротехнически средства за първоначално гасене на пожар също не отговарят по вид, количество и разположение на изискванията. С оглед отстраняване на установените при проверката нередности, са направени съответните предписания с посочени срокове за тяхното изпълнение. Сред тях са: да се поставят схеми за евакуация на хората от съответния етаж, удовлетворяващи изискванията; да се изгради евакуационно осветление в сградата; да се извърши проверка на вътрешните пожарни кранове; да бъде осигурен необходимият брой пожарогасители; да се изгради пожароизвестителна система със специфичен звуков сигнал на всеки етаж.
Писмото от ДКЦ III – Плевен относно финансиране на пожароизвестителна система е разпределено за разглеждане от председателя на Общинския съвет Мартин Митев до две от постоянните комисии на местния парламент – ПК  по „Бюджет и финансова политика“ и ПК по Здравеопазване и социална политика“. Предстои насрочване на дати за заседанията и на двете.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт https://infopleven.com

Световен ден за борба със затлъстяването [ИП]

Световният ден за борба със затлъстяването се отбелязва от 2015 година насам. Основната му цел е да стимулира хората да поддържат здравословно тегло, както и да се сложи край на кризата със затлъстяването в световен мащаб.
Броят на възрастните, страдащи от наднормено тегло и затлъстяване, продължава да нараства. При сегашните тенденции, до 2025 г. близо 2,7 милиарда възрастни по света ще страдат от наднормено тегло и затлъстяване.
Според проучване на Световната здравна организация, децата с наднормено тегло в България са малко над 224 000, което поставя малчуганите на пето място по затлъстяване в Европа. Около 26% са подрастващите на възраст до 18 години, които са с наднормено тегло.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт https://infopleven.com

Постиженията в борбата с рака на гърдата обсъждат днес на научна конференция в Плевен [ИП]

Днес в Медицински университет – Плевен продължава работата на 16-та Международна медицинска научна конференция за млади лекари и студенти. Акцент в програмата на форума днес са постиженията в борбата с рака на гърдата. Под мотото „20 години на смели иновации” ще бъдат изнесени две лекции.
В рамките на форума днес е предвидена поредица от паралелни работни срещи с изцяло практическа насоченост, в хода на които, под ръководството на лекари-специалисти, участниците ще усъвършенстват уменията си в областта на хирургичните шевове, гипсовата превръзка, кардиопулмоналната ресусцитация, ултразвуковата диагностика и др.
Ще бъдат представени също възможностите на Международната програма „Еразъм+” от проф. д-р Савелина Поповска д.м.н., зам. -ректор по Европейска интеграция и международно сътрудничество и Николина Ангелова от Центъра за евроинтеграция и международно сътрудничество при МУ-Плевен.
16-то издание на Международната научна конференция за млади лекари студенти официално беше открита вчера следобед. С приветствие към участниците във научния форум се обърна кметът Георг Спартански, в което подчерта, че „Медицинският университет е една от съвременните емблеми на Плевен”. Той изтъкна, че Община Плевен се гордее с университета и с качеството на обучението в него. Кметът не пропусна да отбележи, че Община Плевен два пъти получава приза за развитие на медицинските услуги и здравеопазването и това е благодарение на всички, работещи в тази сфера.

Ректорът проф. д-р Славчо Томов също поздрави аудиторията, като изтъкна, че лектори на научния форум са специалисти и личности, които студентите на Медицински университет – Плевен заслужават да видят. Важен факт е, че всички лектори са поканени от самите студенти, които са организатори на този форум. „И лекторите винаги откликват. Един учен, който цени своя труд, винаги е широко отворен към младите хора“, подчерта проф. Томов минути преди официалното откриване на форума.
Вчера той направи демонстрация на 3D студиото за обучение. Заместник-деканът на Факултет „Медицина“ доц. д-р Добромир Димитров демонстрира възможностите на 3D масата за виртуални дисекции.
Той представи почетния гост на конференцията – проф. д-р Дейвид Уилиям Кранстън, който работи върху нов метод за лечение на тумори в бъбреците с Хайфу технология, развиването на който може да се окаже революционен за  пациентите.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт https://infopleven.com

10 октомври – Световен ден на психичното здраве [ИП]

Днес е Световният ден на психичното здраве. Той е обявен от Световната федерация за психично здраве и е честван за първи път през 1992 г.
Според данните на СЗО над 450 млн. души по света имат психични разстройства. Българите най-често страдат от тревожни разстройства – 11.4% от населението, разстройства на настроението (депресии и афективни състояния) – 6.2%, злоупотреби с вещества – 3.3 %. Статистиката показва, че у нас по-често боледуват жените, освен това те по-често се обръщат за професионална помощ от мъжете. По възрастови групи най-висок риск от заболяване от тежка депресия има групата от 20 до 34 години. За съжаление все по-рядко хората с подобни проблеми се обръщат за помощ към лекарите.
Основната причина за поява на тези разстройства е стресът в ежедневието и особеностите на начина на живот. Социално-икономическите фактори, генетичната предразположеност и особеностите на съответната култура са сред другите фактори, които водят до тези разстройства. Първите симптоми, които биха могли да издават наличието на проблеми са безсъние, честа умора, лошо настроение раздразнителност. В тези случаи човек трябва да потърси медицинска помощ при съответния специалист –психиатър, психотерапевт, психолог. При хронични заболявания, свързани с дефицит на социални умения и възможности за самостоятелен живот, в терапията е необходимо да се включват и социални работници, които да провеждат психосоциална рехабилитация на потърпевшите. Нужно е и обществото да преодолее стигмата към психиатричната помощ и проблеми, за да се получи адекватно лечение още в ранните стадии на разстройството.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт https://infopleven.com

Близо три пъти превишено съдържание на хром открито в проби на вода от Долни Вит [ИП]

В две проби, взети от водоизточници на питейна вода в село Долни Вит, е установено близо три пъти превишаване на допустимата норма за съдържание на хром. Това показват данните от извършени проверки от Регионалната здравна инспекция в Плевен през периода 1-7 октомври.  При норма 50,00 µg/l, отчетеното съдържание на хром е 130,54 µg/l. С превишено съдържание на хром са и по две проби, взети от централни водоизточници в селата Муселиево и Евлогиево, но резултатите показват, че то е незначително – отчетени са между 57-67 µg/l.
За същия период в село Драгаш войвода взетите проби са показали съдържание на нитрати значително над допустимото. При норма 50,00 mg/l, отчетените количества са 155,96 mg/l и 161,13 mg/l.
За периода РЗИ – Плевен са издали две наказателни постановления във връзка с нарушено качество на питейната вода на стойност 200 лв.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт https://infopleven.com

Предимствата и възможностите на паневритмията ще представят в Плевен [ИП]

Доц. Людмила Червенкова ще представи на 20 октомври в Плевен от научна и практична гледна точка предимствата и възможностите, които открива паневритмията. На събитието в ХГ „Илия бешков” ще гостуват и музикантите Александър Стойчев – цигулка и Снежина Стойчева – флейта.
Практиката „Паневритмия“ ще бъде демонстрирана реално от няколко двойки в залата, а в края на събитието всеки, който желае, ще може да се включи в кръга на паневритмията и да получи отговора за себе си.
Според  доц. Червенкова при осъзнато практикуване на паневритмия великолепно се развиват интелектуалните способности едновременно с благотворно повлияване на емоциите и социалните умения на всяка възраст.
 От научна гледна точка тя обяснява това с факта, че паневритмията е групова двигателна активност, за чието изпълнение е нужно координиране на собственото поведение с изключително много динамично променящи се фактори. „Движенията на паневритмията са много разнообразни като координация и задължително се синхронизират със също талкова разнообразна музика, съобразяват се с партньор и се ръководят и от поетичен текст – често се налага смяна на изпълняваните движения в средата на дадено упражнение и тогава най-лесно се ръководим кога започва новото движение от думите на паневритмичните песни. Всичко това изисква внимание и активира мисленето”, обяснява доц. Червенкова.
Тя подчертава, че заниманията с паневритмия при здрави деца също развиват паметта и въображението, развиват свойствата на вниманието, тренират уменията за партньорство и успешна групова работа, намаляват тревожността и агресията, подобряват и физически способности. Това показват наличните научни изследвания на паневритмията.
  За това паневритмията ритуал ли е или практика доц. Червенкова е категорична, че  паневритмията е психо-физическа и духовна практика за здраве и успешно цялостно развитие, защото тя подпомага физическото, психическото и духовното здраве и развитие на практикуващите я.
 „Хора от цял свят се интересуват от паневритмията и я избират за своя психо-физическа и духовна практика. Интересно, това се случва въпреки, че българската държава до момента не е направила нищо, за да помогне в тази насока. Искам да подчертая, че паневритмията е уникална и съдържа елементи от българската музика и култура, но тя носи също общочовешки послания и идеи, които са съществени и развиващи за съвременната цивилизация”, категорична е доц. Червенкова.
Представянето на паневритмията в Плевен ще е на 20 октомври, събота, от 11 часа в ХГ „Илия Бешков”. Входът е свободен.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт https://infopleven.com

Почетен консултант по хирургия от Оксфорд е специален гост на международна конференция в Медицинския [ИП]

Днес в Медицински университет – Плевен се открива 16-то издание на Международната медицинска научна конференция за студенти и млади лекари. Тя ще продължи  до 13 октомври с лекции на водещи специалисти, които ще представят най-новите постижения в областта на медицината и фармацията, като акцент ще бъде поставен върху новостите при оказване на спешна медиицнска помощ при екстремни състояния с дискусии върху иновативните подходи в медицинското образование, наука и практика.
Официалната церемония по откриването на конференцията  е днес, от 16.00 ч, в Телекомуникационния ендоскопски център на МУ-Плевен. Участниците ще бъдат приветствани от Ректора на университета проф. Славчо Томов. Почетен гост на международния научен форум е проф. д-р Дейвид Уилиям Кранстън, професор по хирургия към Катедрата „Хирургически науки“, Нъфийлд, Оксфордски университет, почетен консултант по урология в Университетска болница Оксфорд. Той ще изнесе днес академична лекция.
Официален гост на откриването на младежкия форум ще е кметът на Община Плевен Георг Спартански.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт https://infopleven.com

Известни специалисти ще участват в емблематичната за МУ-Плевен Международна медицинска научна конференция за студенти [ИП]

От 8 до 13 октомври 2018 г. в Телекомуникационния Ендоскопски Център на МУ-Плевен ще се проведе  16-то издание на традиционния за Медицински университет – Плевен младежки научен форум – Международна медицинска научна конференция за студенти и млади лекари (MDSC). Събитието ще протече под мотото “Nothing to fear” (Не се страхувай). Акцентите са отново върху най-новите постижения в областта на медицината и фармацията, върху новостите при оказване на спешна медиицнска помощ при екстремни състояния с дискусии върху иновативните подходи в медицинското образование, наука и практика.
За четвърта поредна година в рамките на конференцията ще се проведе Есенно училище по иновации в медицината. В първия ден на Есенното училище ще бъде разгледана темата „ADVANCED TRAUMA LIFE SUPPORT“,с модератори д-р Борис Таблов (Клиника по Анестезиология и интензивно лечение, Клиника Рупинер, Нойрупин. Германия), д-р Емил Филипов, д-р Добромир Нгуен (Клиника по Пропедевтика на хирургическите болести, УМБАЛ „Д-р Георги Странски“, Плевен, България) и д-р Иван Малкодански (Клиника по Анестезиология и интензивно лечение, УМБАЛ „Света Марина“, Плевен, България). Изтъкнати гост-лектори от София и млади специалисти от МУ-Плевен ще представят актуални проблеми в различни области на персонализираната медицина.
Вторият ден ще е посветен на  „Изкуството в лицевата реконструкция“ с модератор проф. Партха Вайда, д.м.,преподавател в Университета John Moores, Ливърпул, Великобритания, консултант по пластична, реконструктивна и естетическа хирургия, директор на организацията „Хирургичното изкуство“.
Лекцията ще бъде последвана от официалната церемония по откриването на конференцията от 16.00 ч, която ще завърши с академичната лекция на проф. д-р Дейвид Уилиям Кранстън, професор по хирургия към Катедрата „Хирургически науки“, Нъфийлд, Оксфордски университет, почетен консултант по урология в Университетска болница Оксфорд.
Ректорът проф. д-р Славчо Томов ще поздрави аудиторията и почетния гост и ще направи демонстрация на 3D студиото за обучение. Официален гост на откриването на младежкия форум е кметът на Община Плевен Георг Спартански. Заместник-деканът на Факултет „Медицина“ доц. д-р Добромир Димитров ще демонстрира възможностите на 3D масата за виртуални дисекции и ще представи проф. д-р Дейвид Уилиям Кранстън, почетен гост на конференцията.
На 11 октомври 2018 г. програмата на младежкия форум включва ключова лекция, изнесена от д-р Зул Мирза, Консултант по спешна медицина в болница Челси и Уестминистер, Фондация NHS, почетен старши клиничен лектор, Imperial College School of Medicine, Лондон, Великобритания, на тема: „Травма при бременни и деца“. След лекцията ще бъде проведен семинар с д-р Димо Станчев, президент на Българската асоциация по психотерапия, на който ще бъдат изложени Психологическите аспекти на страха и адаптацията към взимането на решения при спешни ситуации в ежедневната медицинска практика.
Друг официален гост на XVI Международна медицинска научна конференция за студенти и млади лекари е Негово Превъзходителство Посланикът на Япония в България г-н Масато Ватанабе. На 12 октомври 2018 г. той ще проведе среща с ръководството на университета, с японските студенти и ще присъства на лекциите на видни представители на медицинската наука и академичната общност у нас и в чужбина.
Във форума с лекции ще участват д-р Кеничиро Хасуми, Токио, Япония, основател на Международна изследователска фондация Хасуми – България и Доктор хонорис кауза на МУ-Плевен, проф. д-р Дийн Манн, факултет „Медицина“, Университет Мериленд, Балтимор, САЩ, д-р Галя Атанасова, д.м. от Клиниката по Вътрешни болести към Медицински университет Плевен, д-р Томас Филипич, специалист по лазерна хирургия от Виена, Австрия, доц. д-р Емил Гачев, д.м. от катедра Катедра „Клинична фармакология и терапия“, Медицински университет – София,

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт https://infopleven.com

С юбилейна научна сесия Медицински колеж – Плевен ще отбележи 70 години [ИП]

Тази година Медицинският колеж при Медицински университет – Плевен отбелязва 70 години от създаването си. На юбилейната годишнина е посветена Националната научна конференция за студенти и преподаватели, която за 16-та година се организира от Медицинския колеж. Тя ще се проведе на 29 и 30 октомври в ТЕЛЕЦ – Плевен. Официалното откриване е от 9 часа на 30 октомври.  В две пленарни заседания ще бъдат представени доклади и постери в научните направления медико-диагностични дейности, социални и фармацевтични дейности.
В 14 часа, след закриване на научната сесия, ще започне тържеството по повод  70-годишния юбилей на Медицинския колеж. То ще се проведе в зала „Магнум” на Втора клинична база.
Медицински колеж – Плевен е основан през 1948 г. като самостоятелно Медицинско училище. Днес колежът е основно звено в структурата на Медицински университет – Плевен. В колежа се провежда обучение по пет акредитирани специалности: медицински лаборант, рентгенов лаборант, социални дейности, помощник-фармацевт, медицинска козметика.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт https://infopleven.com

Продължава кампанията за набиране на средства за наколенки на Симона [ИП]

Благотворителната кампания, която беше обявена през месец септември за набиране на средства за закупуване на специални наколенки за болната от множествена склероза Симона Цветанова, продължава.
До момента са събрани 2 600 лв., съобщиха близки на плевенчанката, които изказват голямата си благодарност на всички, отзовали се на призива да помогнат. За закупуването на електромагнитните наколенки, които ще помогнат на Симона да се движи по-лесно, са необходими още 4 000 лв.
Който желае да помогне за събирането на необходимата сума, може да го направи на тази банкова сметка:
Първа инвестиционна банка
IBAN: BG72FINV91501016055206 BGN
Симона Полинова Цветанова
Това са наколенките, които са необходими, за да може Симона да ходи по- лесно:

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт https://infopleven.com