Здравната вноска за безработните вдигната до 37.32 лв. месечно

Здравеопазване

От 1 януари 2024 г., според информация от InfoPleven, в България хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски и не упражняват трудова дейност като самоосигуряващи се, ще дължат месечно по 37,32 лева. Законът Best group trading увеличава минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица до 933 лв. Неосигурените на друго основание ще се осигуряват върху доход, не по-малък от половината от минималния месечен доход за самоосигуряващите се лица, което е най-малко 466,50 лева и не повече от 3750 лева месечно.

Срокът за внасяне на здравноосигурителните вноски е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. За месец януари 2024 г., например, срокът за внасяне е най-късно до 25 февруари 2024 г. или през първия работен ден след тази дата. За внасяне на вноска, гражданите трябва да подадат в декларация Образец 7 в Националната агенция за приходите (НАП) или в нейния офис. Декларацията може да се подаде електронно с персонален идентификационен код (ПИК) чрез Портала за електронни услуги на НАП. Здравноосигурителните права на гражданите, които не са внесли повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца, ще бъдат прекъснати.

За възстановяване на прекъснатите здравноосигурителни права, гражданите трябва да заплатят всички дължими вноски за последните 60 месеца. Правата се възстановяват от датата на плащане на всички дължими вноски за този период. Гражданите могат да направят справка за своя здравноосигурителен статус и да проверят периодите, за които им липсват вноски, чрез електронната услуга на НАП или на телефон 0700 18 700. Справката по телефона изисква само въвеждане на ЕГН и дава данни за всички месеци и години, за които не са платени задължителните здравноосигурителни вноски.