Община Плевен след проверка: Няма установени нарушения в ДГ „Първи юни“

Образование

Докладът от проверката, назначена от кмета на Община Плевен д-р Валентин Христов, по повод сигнала, подаден от родители за инцидент с техното дете в ДГ „Първи юни“ в Плевен, е готов. Общината Плевен извършила незабавна проверка на информацията, която беше изнесена в социалните мрежи.

В доклада, представен от директорката на детската градина г-жа Диана Кирова, се посочва, че четирима служители в детското заведение – медицинските специалисти и детегледачките в групата представили писмени обяснения. Извършени са разговори с екипа на ясли във връзка с адаптацията на детето в градината. Докладът включва и информация за присъствието на детето през декември 2023 година.

Според д-р Христов, в резултат на казаното от служителите, не са установени нарушения на етапа, но Общината не е следствен орган и проверката продължава от други компетентни институции. Той отново подчертава, че медицинските сестри са на пряко подчинение на кмета и може да бъдат наказани дисциплинарно от него. Останалият персонал в детската градина е на подчинение на директорката.

ДГ „Първи юни“ в Плевен е с една яслена и четири градински групи. Докладът посочва, че в яслената група са записани 15 деца, а в нея работят двама медицински специалисти и две детегледачки. Детето, за което беше дадена информацията в социалните мрежи, е на 1 година и 6 месеца и е записано в началото на септември 2023 година. През декември присъствало в градината е 6 дни, като адаптацията му е била плавна и със съгласието на родителите. Докладът подчертава, че адаптацията в детската градина е индивидуална за всяко дете и изисква време. Директорката на детската градина посочва, че преди сигнала не са постъпвали оплаквания от родителите и те не са споделили посочените факти и обстоятелства, които в момента са предмет на проверката.