Област Плевен пострада от грипна епидемия

Здравеопазване


От 24 януари до 31 януари 2024 г. в област Плевен е обявена грипна епидемия, съобщават от Регионалния здравен инспекторат. Решението е взето от Областния оперативен щаб за борба с грипа и ОРЗ след съгласуване с Главния държавен инспектор. Причината за обявяването на епидемията е високата заболеваемост от грип в област Плевен, която към 22 януари достига епидемични стойности от 233.07 на 10 000 население.

В срока от 24 до 31 януари се въвеждат временни противоепидемични мерки в цялата област. Забранят се плановите консултации на здрави бременни жени и деца, както и всички профилактични прегледи, задължителни имунизации и реимунизации. Свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и социалните институции за деца и възрастни на територията на област Плевен също се спират.

От съответните лица се изисква носене на маски за лице в лечебните заведения от персонал и пациенти. В детските заведения и училища ще се провежда стриктен ежедневен филтър, който ще недопуска заболели от грип и ОРЗ. Също така ще се засили текущата дезинфекция, която ще се извършва два пъти дневно, както и честото проветряване на помещенията.

Моментно учениците няма да бъдат изпращани на грипна ваканция. РЗИ Плевен посочва, че временните противоепидемични мерки ще бъдат променени според развитието на епидемичната ситуация в област Плевен.