Абрашев иска помощ от общините в Плевен срещу честите пожари.

Областна администрация Плевен


Областният управител Николай Абрашев и директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Плевен комисар Станислав Атанасов проведоха работна среща по повод зачестилите пожари в региона.

От нея става ясно, че за периода от 01.06.2024 г. до настоящият момент структурните звена на РДПБЗН – Плевен са отработили над 1003 броя произшествия. Тази бройка значително надвишава произшествията, възникнали през предходните години, като спрямо аналогичния период на 2023 г. увеличението е с над 55 %. За гасенето на възникналите пожари се налага използването на големи водни количества. Това налага допълнително водоснабдяване от различни водоизточници (хидранти на ВиК, резервоари в обекти и населени места, открити водоизточници – реки и язовири и др.), което е свързано с прекратяване на гасенето, докато пожарният автомобил зарежда вода. Това води до засилване на горенето и намалява ефективността на действията на пожарникарите. При възможност се извършва подвозването на допълнителни количества вода с други пожарни автомобили, водоноски от различни фирми и учреждения, земеделски производители и граждани.

С оглед на сегашната ситуация, в която е въведен воден режим, трудностите по осигуряването на вода за пожарни нужди стават още по-големи. По повод гореизложените обстоятелства и недопускането на нови пожари, Николай Абрашев ще потърси съдействие и от общините от плевенска област. В общините и населените места от област Плевен да се идентифицират резервоари от различен тип, изградени или поставени на удобни места покрай пътищата за движение на противопожарните автоцистерни. Също така, да се определят естествените водоизточници и местата за създаване на нови водоеми, като се предвиди и достъп на противопожарна техника до тях.

За практическа функционалност на така посочените резервоари те следва да са с обем не по-малко от 5 – 6 куб. м. Отново се обръща внимание на необходимостта да се отчита възможността за подхождане с пожарен автомобил и осигурен денонощен достъп. В гр. Пордим и гр. Славяново има пожарни автомобили, които се използват за пожарогасене. Също така има и безвъзмездно предадени от РДПБЗН – Плевен пожарни автомобили на доброволните формирования към общините: Левски, Гулянци, Долна Митрополия, Червен бряг и Пордим. Необходимо е да се създаде организация тези пожарни автомобили да бъдат заредени с вода и да има възможност за бързото им осигуряване при поискване.

Областният управител Николай Абрашев се обръща с апел към всички жители на област Плевен, като призовава към изключителна отговорност, бдителност, спазване на правилата за пожарна безопасност, повишено внимание и нетърпимост към всяко едно действие, което може да доведе или да бъде предпоставка за възникване на пожар. При възникване на инцидент или при забелязване признаци на пожар е необходимо своевременно да се сигнализира на телефон 112.