Градушка и буря връхлетяха Плевен, нанесоха сериозни щети.

Общество


Мощна гръмотевична буря с градушка с големина на лешник връхлетя Плевен. Стихията се разрази малко преди 20:00 часа тази вечер. Според свидетелски показания на места градушката валеше упорито за около 10 минути. В определени райони от града е прекъснато електрозахранването.

Николай Абрашев, областен управител на Плевен, заяви пред БТА, че водата е наводнила гаража на Областната администрация и че има повалени дървета в града. На места се работи по изтеглянето на блокирани автомобили. Изведени са приблизително 200 противоградни ракети от полигона в Долни Дъбник. Не се съобщава за пострадали хора.

Според информация от Община Плевен, сигнали за затруднени автомобили в ниските части на града и за наводнен хипермаркет са подадени на горещата линия на местната администрация. Всички подадени оповестявания се пренасочват към пожарната служба за нужното отводняване.

По време на гръмотевичната буря тролейбусното движение е било временно спряно заради безопасността, но вече е възобновено. Инж. Ангел Несторов, управител на общинското дружество „Тролейбусен транспорт“, докладва за срутване в района на улица „Пирот“, което налага тролейбусите с номера 31, 1 и 19 да следват специален обходен маршрут. До отстраняване на проблема преминаването в тази част на града ще се осъществява по следния маршрут: Втора клинична база – ул. „Хаджи Димитър“ – ул. „Дойран“ (при кръстовището на Военния клуб), след което тролейбусите ще продължат по своите обичайни маршрути към Община Плевен.

Движението в района на Кооперативния пазар и хипермаркет „Билла“ беше преустановено поради проливните валежи. Това наложи тролейбусите към жк „Сторгозия“ да спрат, докато тролейбусите с номера 5 и 6 продължиха нормално движението си към жк „Дружба“.

От общинската администрация съобщиха, че утре сутринта почистващите фирми започват по-рано работа по почистване на последствията от наводненията, след като водите се изтеглят.

Директорът на плевенския клон на Националния институт по метеорология и хидрология, Мартин Мачев, съобщи за БТА, че количеството валежи достигнало около 38 литра на квадратен метър за едва 40 минути, което представлява особено силно количество дъжд. Гръмотевичната буря е засегнала Плевен и околните близки села.

Информацията за статията е предоставена от кореспондент на БТА в Плевен – Елина Кюркчиева от БТА.