Градушка колкото лешник удари Плевен, наводнения и щети.

Общество


Силна буря с градушка с размери на лешник обхвана Плевен. Природната катастрофа се разрази малко преди 20:00 часа вечерта. Според свидетели, на някои места градушката е валяла интензивно за около 10 минути. В резултат, в части от града е прекъснато електрозахранването.

Областният управител на Плевен, Николай Абрашев, съобщи за БТА, че вода е наводнила гаража на Областната администрация. Отбелязано е и падане на дървета в различни части на града, където се осъществява изтегляне на блокирани автомобили. За борба с градушката са използвани около 200 противоградни ракети, изстреляни от полигона близо до Долни Дъбник.

Според предоставената информация от Община Плевен, на горещата линия на местната администрация са постъпили оплаквания за закъсали автомобили в низинните райони на града, както и за наводнен хипермаркет. Всички подадени сигнали са пренасочени към противопожарната служба, която предприема действия за отводняването на засегнатите райони.

През времето на бурята движението на тролейбусите бе временно преустановено с цел запазване на безопасността на пътниците и шофьорите, но по-късно е възобновено. От Общината увериха, че няма повреди по контактната тролейбусна мрежа.

От местната администрация съобщават също, че на фирмите, отговарящи за почистването на града, е възложено да започнат дейностите си отрано на следващия ден, след като нивата на водата се нормализират.

Информацията в тази статия е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева. /РН/