Екипи настъпат в Плевен за възстановяване след опустошителна градушка

Последни новини


Плевенският град изпита тежката сила на природата, като бе ударен от разрушителна градушка и буря в сряда вечерта. Кметът на общината д-р Валентин Христов разпореди на оперативно заседание всички общински звена, фирми и служители, ангажирани с поддръжката на инфраструктурата, да пристъпят с пълна мобилизация към работа по отстраняване на щетите.

За изминалите 24 часа са подадени 25 сигнала за наводнени мазета, приземни етажи и свлачища. Потърсена е помощта на противопожарната служба за отводняването. Хубавата новина е, че няма бедстващи хора, а също и че електрозахранването на населените места в общината не е прекъсватало.

ВиК Плевен увериха, че няма места без водоснабдяване, но канализационната мрежа на града е засегната. Най-сериозното наводнение – с вода достигаща до 30 – 40 см, се извърши в центъра на Плевен. Екипите активно се заемат с премахването на паднали дървета и клони.

Образователните и социалните заведения също не останаха незасегнати. В детските градини са регистрирани наводнени помещения и са предприети мерки за осигуряване на временни решения за хранене. В някои училища са паднали клони, протекли са покриви и физкултурни салони, а асфалтът в дворовете е повреден. Социалните заведения също се борят с последиците от наводнение, като се налага спиране на дейности и преминаване към съдействие за поддържането на хигиената и безопасността на помещенията.

В гробищен парк „Чаира“ ритуалната зала е претърпяла повреди, които се нуждаят от оценка. Въпреки проблемите в ЕСГРАОН, звеното продължава да обслужва гражданите без затруднения. Общественият транспорт също се сблъска с трудности, като бе наложено спирането на тролейбусите по време на бурята заради безопасност и изключване на някои маршрути в резултат на пропадане на пътната настилка.

Според информацията от плевенския филиал на НИМХ, за броени минути градът е бил подложен на мощен валеж от около 38 литра на кв. м. Бурята с градушка е застигнала не само Плевен, но и околните му села. Община Плевен организира всички си ресурси за бързо отстраняване на последствията и връщане на нормалния живот на гражданите.