Зимни отоплители причиняват ръст на пожарите в Плевенско.

Плевен днес


В късната зима е важно да се помни за опасностите от пожар свързани с отоплението. По това време на годината често възникват домашни пожари, които могат да доведат до жертви, тъй като хората са вкъщи и използват уреди за отопление. От 1 октомври 2023 до 5 февруари 2024, в Плевенска област регистрираните пожари, свързани с отоплението, са 87, което е повече от същия период през предходната година. Главни причини за тях са игнорирането на правилата за пожарна безопасност: късо съединение, неправилна употреба на отоплителни уреди, непочистване на комини и небрежност при обращение с открит огън.

През анализирания период три човека са загинали и четирима са пострадали в подобни инциденти, като най-засегнати са възрастни хора над 60 години и дете на 9 години и младеж на 19. Извършени са 280 проверки на сгради за спазване на пожарните норми и издадени са три разпоредителни документа, призоваващи за съответствие с тези норми. Получени са и жалби за проверки в жилищни сгради. Напомня се, че нарушенията на пожарната безопасност се наказват с глоби от 200 до 2000 лева.

Пожарите в жилищата са особено опасни поради натрупването на горими материали и присъствието на хора. Ситуацията е влошена, когато в домовете има прекомерно натрупани предмети, което прави евакуацията трудна. Често става дума за самотни индивиди с психични проблеми, които причиняват пожари, палят огън за отопление или забравени цигари. Жилищата са пълни със стари вещи и отпадъци, вратите са блокирани, което затруднява достъпа на спасителите. Това води до значителни материални загуби и може да засегне и останалите апартаменти в блока, както и да наложи евакуация поради дима, и може да доведе до човешки жертви.

Накрая, се призовават жителите на област Плевен да са отговорни и да спазват правилата за пожарна безопасност, като също така търсят подкрепа от съседите и институциите за предотвратяване на подобни инциденти. Информацията е предоставена от МВР Плевен.

Източник на информацията: PlevenZaPleven