Катастрофа в Плевен: 21-годишна водачка загинала при челен сблъсък

Полиция

### Тежка катастрофа и други инциденти в плевенско

**Плевен, 30 септември 2024** – Според информационния бюлетин на МВР – Плевен, 21-годишна водачка е загинала при тежка катастрофа в област Плевен. Инцидентът се е случил на 29 септември около 23.00 часа на първокласен път в близост до авиоотряда до село Гривица. Лек автомобил „Фиат Пунто“, управляван от младата жена, е навлязъл в насрещната пътна лента и се е ударил челно в товарен автомобил „Ивеко“, управляван от 27-годишен румънец. Водачката на лекия автомобил е починала на място, а шофьорът на товарния автомобил е приет в болница без опасност за живота. На място са пристигнали разследващ полицай, експерти от Базова научно-техническа лаборатория при ОДМВР – Плевен, автоексперт и съдебен лекар. Образувано е досъдебно производство.

**Други инциденти в плевенско**

На 28 септември около 18:35 часа в град Славяново на улица „Скобелев“ е самокатастрофирал 25-годишен водач на лек автомобил „Форд“. Проверката за употреба на алкохол с „Алкотест дрегер“ е показала над 1.2 промила. Водачът не е дал кръв за медицинско изследване и е уведомена прокуратурата. Образувано е досъдебно производство по чл. 343 „б“, ал. 1 от Наказателния кодекс. Разследването продължава.

На 29 септември са образувани две бързи производства за шофиране след употреба на алкохол. На булевард „Христо Ботев“ в град Червен бряг 32-годишен водач на „Опел“ е тестван положително за алкохол над 1.2 промила. Подобен инцидент се е случил и на булевард „Данаил Попов“ в Плевен, където 53-годишен водач на такси също е тестван положително за алкохол. И двамата нарушители са предоставили кръвни проби за анализ, като прокурорите са уведомени за случаите.

**Пожарна безопасност и защита на населението**

В периода от 27 до 30 септември са загасени множество пожари в различни райони на област Плевен, предизвикани главно от небрежност при боравене с открит огън. Значителни щети са нанесени на стопанска постройка в село Ласкар и на къща в село Згалево. Бързата реакция на пожарникарите е предотвратила разпространението на огъня към съседни сгради.

Природната стихия от вчера също зае екипите на РДПБЗН с премахването на паднали дървета по пътищата в областта след силен дъжд. Техническа помощ е оказана в различни локации, включително в Плевен и Червен бряг.