Кмет и зам.-министър официално откриха новата пожарна служба в Плевен

Последни новини


### Откриха Нова Пожарна Служба в Плевен

Във вторник, 10 септември 2024 г., в Плевен беше официално открит нов участък „Пожарна безопасност и защита на населението“, разположен в столичния квартал „Сторгозия“. Събитието се проведе с тържествена церемония, в присъствието на множество гости.

Със свое решение №1207 от 31.01.2019 г., Общинският съвет на Плевен гласува за обособяването на втора Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението (РСПБЗН)“ в западната част на града. Новият участък се намира на ул. „Сторгозия“ №12.

Церемонията започна с водосвет, отслужен от свещеници от плевенските православни храмове. Сред представителите на местната власт бяха кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов и заместник-кметът Лидия Петкова, както и Станислава Нехризова – директор Дирекция „Правно и нормативно обслужване, обществени поръчки и проекти“, председателят на Общински съвет – Плевен доц. д-р Иван Малкодански и общински съветници. Гости на събитието бяха още заместник-министърът на МВР Тони Тодоров, съветникът на вътрешния министър Николай Николов, народният представител Пламен Тачев, главен комисар Александър Джартов – директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, областният управител Николай Абрашев и комисар Валентин Георгиев – директор на ОДМВР – Плевен, както и директори на съседни регионални дирекции ПБЗН, представители на местната власт на общините Долни Дъбник и Долна Митрополия и представители на областни структури.

„Идеята за създаване на участък „Пожарна безопасност и защита на населението“ в „Сторгозия“ възникна през 2018 г. след направен анализ на произшествията през изминалия десетгодишен период. Същинската работа по реализацията на обекта започна през 2019 г. и приключи през 2024 г. Извършен е цялостен ремонт на съществуваща сграда и на района пред участъка, изградени бяха тарфопост, подземни кабелни канали и връзки и отклонение за осигуряване на нужния дебит вода“, каза в словото комисар Станислав Атанасов, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН) в Плевен.

Кметът д-р Валентин Христов пожела на екипа на новия участък успех от името на Община Плевен. „За мен е чест да присъствам на откриването на новия участък на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Плевен и да Ви поздравя от името на Община Плевен и лично от свое име по този повод, както и с предстоящия професионален празник на Национална служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – 14 септември. Обособяването на Втора противопожарна служба в западната част на Плевен е от изключително важно значение, защото това ще позволи на екипите по-бързо придвижване до обектите и населените места, разположени в тази част на града и общината. Във Вашата работа времето може да е от критично значение при справяне с извънредни ситуации“, каза д-р Христов. Той изказа признание към всички работещи в Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Плевен и благодари за усилията, които полагат в името на спокойствието и сигурността на гражданите. „В лицето на Община Плевен Вие имате нашата безусловна и категорична подкрепа“, добави кметът.

Заместник-министърът на МВР Тони Тодоров също даде своите пожелания за успехи и награди плевенски пожарникари по повод предстоящия им професионален празник на 14 септември. Той връчи на кмета на Община Плевен д-р Христов плакет в знак на благодарност за съдействието, оказвано от местната власт.

Главен комисар Александър Джартов връчи официално разрешението за ползване на сградата на комисар Атанасов и пожела на всички служители на плевенската дирекция здраве и благополучие.

Лентата на новия участък беше прерязана от заместник-министър Тони Тодоров и кметът д-р Валентин Христов, след което гостите разгледаха сградата. Танци от Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен и авиационен поздрав от 12-та авиационна база – Долна Митрополия допълниха празничната атмосфера.

Новият участък на пожарната служба в Плевен се намира на ул. „Сторгозия“ 12 и ще обслужва жилищен квартал „Сторгозия“, който е най-големият квартал в града, както и седем населени места от община Долни Дъбник и четири населени места в община Плевен. Началник на новия участък ще бъде старши инспектор Божидар Манчев.