Началото на новото управление в Община Плевен вече е факт.

Плевен днес


Плевен преминал през значителни промени след Освобождението на България през 1878 година. След края на Руско-турската война и освобождението на българските земи, градът се оказал в период на интензивно преустройство. След Берлинския договор Русия започнала да оказва помощ за изграждането на административните структури на новообразуваната държава. В Плевен, генерал Михаил Скобелев и полковник Всеволод Панютин взели ръководството и работили върху възстановяването на града, като особено внимание обърнали на здравеопазването, създавайки болнични заведения.

В преходния период към гражданско управление били заложени избори за общински съвет в Плевен, като временен съвет се състоял от стари съветници. Обсъдени били значими икономически и комунални въпроси, включително уредбата на патентния данък и именуването на улиците на града в чест на героите от войната и за удобство на полицията и телеграфа.

Проблемите с канализацията и обществената чистота останали нерешени за дълго време, докато образованието получило приоритет с откриването на нови училища. В Плевен се наблюдавала и демографска промяна, като турски граждани напуснали и домовете им станали обект на регулация за предотвратяване на незаконното им заменяне.

Впоследствие били предприети стъпки за организацията на градското пространство, формиране на урбанистично ядро и утвърждаването на новата структура на града. През 1882 година българското Народно събрание приело Закон за общините, с което подложило местното самоуправление на модерни буржоазно-демократични начела. Използвани са документи от Държавен архив – Плевен.

Източник на информацията: PlevenZaPleven