„Плевенска панорама представя военни спомени във фотоизложба“

Плевен днес


В град Плевен беше открита изложбата „Съхранените спомени за войната“, посветена на 146-ата годишнина от Освобождението на България от османско владичество. Събитието се проведе в Панорама „Плевенска епопея 1877“ и бе организирано от Регионалния военноисторически музей – Плевен и Общината. Участие в откриването на експозицията взеха зам.-кметът на Плевен Елина Димитрова, зам.-областният управител Александър Йотков, ученици и жители на града.

Директорът на музея, д-р Володя Попов, сподели, че изложбата илустрира историята чрез фотография и представя 100 оригинални фотографии, подредени на 16 табла. Снимките дават представа за ключови моменти от Руско-турската война (1877-1878) и Плевенската епопея. Някои от фотографиите са дарение от руското и румънското военно министерство, автори на които са руският фотограф А. Д. Иванов и придворният фотограф на румънския княз Карол I, Франц Душек.

Представят се също фотографии на известни личности, като ген. М. Д. Скобелев и изображения, свързани с участието на българите във войната и техния принос. Колекцията включва и оригинални портрети на руски генерали, както и копия на официални документи от времето на войната. Различни експонати засягат и медицината на бойното поле, вкл. дейността на известни руски лекари.

Част от изложбата се освещава на военните кореспонденти, художници и фотографи, благодарение на които е запазен споменът за войната. Сред предметите с особен интерес са и оригинални военни придобивки, както и лични вещи на граф Н. П. Игнатиев. Представена е също и книга със снимки от Освободителната война, издадена през 1928 г.

Въпреки избелелия и пожълтял вид на някои снимки, те остават ценни документални свидетелства на историята. Изложбата ще бъде достъпна за посетители до края на месец април в Панорама „Плевенска епопея 1877“.

Източник на информацията: PlevenZaPleven