Открит нов участък ПБЗН в Сторгозия, район Плевен, официално.

Областна администрация Плевен


На 10 септември от 11:00 часа с тържествена церемония бе открит участък „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Сторгозия. Участъкът е в състава на Районна служба ПБЗН – Плевен при Регионална дирекция ПБЗН – Плевен.

Сред гостите, дошли да уважат събитието бяха: Николай Николов – съветник на министъра на вътрешните работи, Тони Тодоров – зам.-министър на МВР, Александър Джартов, директор на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” (ГДПБЗН), д-р Валентин Христов – кмет на Община Плевен, Иван Ветов – кмет на Община Долни Дъбник, Поля Цоновска – кмет на Община Долна Митрополия, Лидия Петкова – заместник-кмет с ресор „Обществен ред и сигурност“ на Община Плевен, както и председателите на Общински съвет – Плевен, Долни Дъбник и Долна Митрополия, директори на съседни регионални дирекции на ПБЗН, представители на областни структури, военни формирования и други.

Тържествен водосвет за здраве и благоденствие отслужиха свещеници при храм „Света Параскева“ в Плевен.

Идеята за създаването на У ПБЗН – Сторгозия възниква през 2018 година, след извършен анализ на произшествията за предходен 10 годишен период. Работата по реализацията на проекта започва през 2019 година и приключи през 2024 година. Извършен е цялостен ремонт на съществуваща сграда и района пред участъка, като са изградени нови трафопост, подземни кабелни канали и връзки и водопроводно отклонение за осигуряване на нужния дебит вода.

Районът на действие на участък ПБЗН – Сторгозия, е с площ около 400 кв. км. и с население около 56 000 души. В охранявания район попада най-големия жилищен квартал на град Плевен- „Сторгозия”, четири населени места от Община Плевен, както и Община Долни Дъбник, включваща седем населени места. През територията на обслужвания район преминават: първокласен път София – Русе/Варна; второкласен път Видин – Русе/Варна; железопътна линия София – Русе/Варна. През землищата на Общините Плевен и Долни Дъбник преминават магистрални газопроводи.

Реализацията на участък ПБЗН-Сторгозия е плод на общите усилия на МВР, кметовете и общинските ръководства на Общините Плевен и Долни Дъбник, Областни управители на област Плевен, представители на институции и граждани. Проектът за преустройство на съществуващата сграда на участъка е дарен от архитект Красимир Попов.

Директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Станислав Атанасов използва случая да пожелае на всички служители и техните семейства здраве, щастие, силен дух и мотивация за постигане на всички цели!