Силна буря и градушка засегнаха Плевен, паднаха дървета и клони

Общество


Силна буря с проливен дъжд, свързана с дребна градушка, се разрази над Плевен след 18:00 часа днес. На множество места в града, улиците бързо придобиха вид на „реки“, а в социалните мрежи жители споделят за паднали дървета и скъсани клони.

Всички звена на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Плевен бяха мобилизирани, насочени към отстраняване на последствията от бурята, като премахват падналата растителност и ако е нужно, извършват отводняване на подтопени сгради. Те ще останат в готовност на място през цялата нощ до пълното възстановяване на ситуацията, според информация, получена от Мариана Цветкова, говорителят на Областната дирекция на МВР.

На аварийния телефон на Община Плевен бяха получени съобщения за инциденти, свързани с паднали клони и дървета. Има данни за повалена топола на улица „Дойран“, която в момента се премахва от работници на общинска фирма „Паркстрой“. За безопасността на трафика се грижат полицейски служители, уточни Ирен Томова от пресцентъра на местната управа.

За период от 40 минути територията на Плевен беше залета от 16 литра дъжд на квадратен метър. Най-силен беше валежът между 18:25 и 19:10 ч., според Мартин Мачев, директорът на плевенския клон на Национален институт по метеорология и хидрология. В съседните Пордим, Левски и Славяново, валежът беше по-лек с около 3 литра на квадратен метър, докато в Пордим достигна до 17 литра на квадратен метър за същия период. Скоростта на вятъра надхвърляше 15 метра в секунда.

В хода на бурята беше отчетен забележим пад на температурата – от 38,6 градуса по Целзий в 16:00 ч. до прохладните 24 градуса в 18:40 ч., посочи Мачев.

Въпреки тази вечерна буря и настъпилото след нея захлаждане, топлинните вълни ще продължат и утре. Издаден е червен код за високи температури в цялата страна за 17 юли.

Информацията за събитието е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен Елина Кюркчиева.