Балетната школа на „Съгласие” в усилена подготовка за нова премиера [ИП]

Култура

„Ледената кралица” по обичаната приказка на Андерсен отново ще оживее на сцената на читалище „Съгласие” в новата премиера на Балетната школа. „Ледената кралица“ е поставяна и преди 6 години, но самата приказка е толкова красива и благодатна да бъде представена с езика на танца, че художественият ръководител на школата Маня Николова е решила да я възстанови отново.
„Поколението се сменя – както в нашата публика, така и в състава. Тазгодишната постановка има своите различия от предишната – като сценарии и режисура“, категорична е Николова. Балерините не само танцуват, но са и действащи актьори на сцената. Поуката е, че винаги побеждава доброто. А целта – да се възпитават децата да ценят изконните човешки добродетели, но и да заобичат изкуството. А детето най-добре възприема изкуството, когато е предложено от негов връстник. Тогава вече връзката е много по-лесна, стената пада”, сочи опитът на Маня Николова.

В представлението са съчетани различни танцови техники – класическа и палцова, модерен балет, уличен хип хоп и брейк. Музиката е колажна, изградена около саундтрака на филма „Ледената кралица“.
„Тези спектакли не са обикновени концертни номера, при които балерините излизат да изтанцуват танца си с една усмивка, да се поклонят и да заминат. Те са и актьори. Всяко едно дете, което е на сцената, е актьор, част от събитието, което се развива на сцената“, добави художественият ръководител на Балетната школа.

За да бъде представлението наистина впечатляващо, танцьорите ще облекат нови, бляскави костюми.  От читалището изказват благодарност на Величко Великов, който за пореден път се отзовава с безвъзмездна помощ за реализирането на балетните спектакли.
Премиерата на „Ледената царица” е на 16 април от 19 часа в зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие 1869″. След това ще има 8 образователни спектакъла, последвани от традиционния голям годишен концерт на 6 юни. Тогава всички над 100 възпитаници на Балетната школа ще се включат в спектакъла.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт https://infopleven.com