Балкан с трета поредна финална битка в Sesame НБЛ след победа.

БАСКЕТБОЛ Спорт


Играчите от Балкан се класираха за борбата за шампионската корона в баскетболната Sesame НБЛ за трети пореден път. В четвъртия си двубой те надиграха Черноморец с резултат 94:78 на домашен терен, като по този начин печелят серията с общ резултат 3-1 в своя полза. Въпреки че загубиха значителна част от своето предимство от 17 точки през играта, домакините успяха да запазят контрола и доведоха мача до успешен за тях край. Стресовата атмосфера достигна своя апогей в залата, особено след инцидент с президента на бургаския клуб Васил Стоянов, който стана причина за намеса на охраната и посредничество от страна на Сашо Везенков.

От състава на гостите не взеха участие Христо Захариев, Виктор Онудиуе и Евгени Хаджирусев, като последният дори не бе включен в игровата група.

В определението на шампион на страната, тимът на Васил Христов ще се изправи срещу победителя от серията между Рилски спортист и Спартак Плевен, които предстои да изиграят петия си мач.

ФОТОГАЛЕРИЯ ОТ МАЧА

Изходът на срещата бе несигурен, с непрекъснато преминаване на лидерството между двата тима. Черноморец доминираше в борбите, но и двата отбора показаха прецизност в атаката. Важен момент за „зелените“ бе серията в средата на периода, която им даде предимство от 7 точки и до завършека на частта си осигуриха аванс от 26:23, като опонентите им не успяха да отбележат тройка.

След краткия период на паритет в началото на втората четвърт, при 28:28, последва спад в представянето на гостите. Те не успяха да отбележат за повече от пет минути и домакините грабнаха инициативата, достигайки до 47:34 на почивката, благодарение на общите 29 пункта на Димитър Димитров и Майки Диксън.

Силната игра на Шон Смит донесе възход в представянето на Черноморец след почивката и намалиха разликата на 7 точки. Въпреки това, Балкан демонстрира волева игра и в края на третия период отново излезе напред с 17 точки, докато тройката на Травис Макконико преди края на частта свали разликата на 60:74 преди финалния период.

Майки Диксън продължи да бъде ключова фигура в атаката, и в средата на последната четвърт, разстоянието бе свито до едва 5 точки. Важни точки на Димитър Димитров донесоха спокойствие на домакините, а след кош на Сюприйм Хана, три минути преди края, отново изведоха тима си на двуцифрено предимство – 84:73. В последствие отборът на Васил Евтимов не успя да възстанови равенството до края на мача. Вълнението както на терена, така и сред аудиторията, нарасна към края на двубоя, влияейки на ритъма на играта.

Майки Диксън показа силна игра с 36 точки – нов рекорд за него, а Димитър Димитров добави 26 точки.

Травис Макконико отбеляза 25 точки за Черноморец.

ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА БАЛКАН – ЧЕРНОМОРЕЦ

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ НБЛ-МЪЖЕ, СЕЗОН 2023/2024

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ НБЛ-МЪЖЕ, СЕЗОН 2023/2024

ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ НБЛ-МЪЖЕ, СЕЗОН 2023/2024
Информацията за тази новина е предоставена любезно от bgbasket.com