Благовещение е! [ПД]

Акценти

Християнската църква празнува Благовещение днес, 25 март. Празникът е свързан с едно от най-големите тайнства в християнството. Библията разказва, че на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя е избраната да роди Спасителя на човечеството, сина Божий Иисус Христос.
Празникът е утвърден от Православната църква през VII век.
В традицията на българите празникът се свързва по-често с идването на пролетта. На този ден задължително се яде „нещо зелено“, като коприва, спанак, лапад. На трапезата трябва да има риба, като обикновено се приготвя рибник — риба с ориз. Задължително се пече пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки.
Денят се нарича още Благовец или Половин Великден и се свързва с пролетното равноденствие, когато земята започва да се затопля.
Вярва се, че ако на Благовещение се засадят плодни дръвчета, те ще родят много сладки плодове. В този ден се става рано, за да е богата годината.
В този „благ ден“ по-леко и бързо зарастват всички рани, затова най-често тогава се пробиват ушите на малките момиченца. През деня всяка отрова губи силата си.
Стопаните премитат къщите и дворовете си и палят огньове, които прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото. По същата причина жените не докосват игли, куки или конци.
По Григорианския календар Благовещение се празнува на 25 март. Празникът се пада винаги през Великия пост и на него се разрешава риба. Имен ден имат Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна и други.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com