Богдан Петков за трудностите в българския баскетбол и подрастващите

БАСКЕТБОЛ Спорт


Богдан Петков, генералният мениджър на баскетболния отбор Спартак Плевен, проведе дискусия относно развитието на младите български баскетболисти и начина, по който държавата ги подкрепя. Той говори за предизвикателствата, които стават на пътя им, и постави акцент на значимостта на треньорската работа в клуба, както и на последните успехи на техния младежки отбор.

Петков сподели своите наблюдения, като акцентира върху усилията на треньорите, постиженията на отборите в националните първенства и необходимостта от участието на държавата в развитието на юношеския спорт. „Налице е остър недостиг на баскетболисти в подрастващите възрасти, особено сред тези с по-големи възможности“, подчерта той, добавяйки, че ръководството на клуба много високо оценява направеното от Тодор Тодоров и неговия екип. Петков изтъкна успехите, като отбеляза, че отбора достигнал топ четирите в националния турнир, и лично изрази своите поздравления към треньорския състав за тяхната работа, като сподели и своите впечатления от републиканското първенство при 16-годишните баскетболисти.

„Смятам, че областта на подрастващите трябва да бъде приоритет за държавата, тъй като там се подготвят основите за бъдещето и се съхранява баскетболната култура“, категоричен беше Петков, който също така посочи проблеми, сред които липсата на високи играчи в някои отбори. Той разкритикува превръщането на школите във фирми, което увеличава товара върху треньорите и родителите, които трябва да осигуряват и подпомагат и школата, и мъжкия отбор. „Трябва ни държавна подкрепа, за да можем да отгледаме качествени нови поколения баскетболисти“, заключи Петков в своето обръщение.
Информацията за тази новина е предоставена любезно от bgbasket.com