Василена Серафимова и възпитаници на НУИ „П. Пипков“ са част от концерт на Плевенската филхармония в памет на Добри Палиев [ПД]

Култура

Василена Серафимова ще участва в концерт на Плевенската филхармония, посветен па 90-тата годишнина от рождението на проф. Добри Палиев. Известната перкусионистка с международна кариера, родена и формирала се като музикант в Плевен, ще е един от солистите в музикалното събитие. В него ще се включат още възпитаниците на НУИ „Панайот Пипктов” Кирил Павлова, Златина Иванова и др.
Златина ИвановаВ програмата ще прозвучат произведенията „Младежки марш“ от Добри Палиев, Концерт за маримба и оркестър от Христо Йоцов, Концерт за ударни инструменти и оркестър от Любомир Денев – син, и Концерт за маримба и оркестър от Румен Бояджиев – син. Диригент ще е Любомир Денев – син.
С проф. Добри Палиев започва бляскава епоха за перкусиите в България. Самоук, но страстно отдаден на музикалните инструменти, част от които майстори сам, скоро той се превръща в международно име – свири и преподава в Страсбург, Хамбург, Витсбург, Тесалоники и др., а в България основава цяла школа, която влиза в европейските учебни програми. Негови ученици и до днес разнасят и множат неговата и своята слава по света.
Концертът, посветен на проф. Палиев, ще се състои на 26 април 2018 г. от 19 часа в Зала „Емил Димитров” на читалище „Съгласие“ в Плевен.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com