Велислава Кръстева: Политическото положение в държавата започва да прилича на криза [ИП]

Политика

Политическото положение в държавата започва много силно да прилича на криза. Това заяви в Плевен депутатът от ДПС Велислава Кръстева, която днес имаше приемна в нашия град и отдели време за среща с журналисти.
Според нея, от лятото насам  управленската коалиция е преминала от идейна несъстоятелност към управленска несъстоятелност. „Това беше нашето предупреждение още при съставянето на управленската коалиция. Прогнозата ни, за съжаление, се сбъдна”, изтъкна Кръстева, като отбеляза, че управляващите в момента нямат полезен ход. Позицията на ДПС за извършения ремонт в кабинета е, че той е „малко купено време”, през което няма да се промени нито управленският капацитет, нито управляващите са в състояние да реализират някаква програма за България.
Очаква ни гореща политическа есен, а най-вероятно жежка политическа зима, образно се изрази Велислава Кръстева.
За оставането на ДПС в Парламента, за да бъде запазен кворума, Велислава Кръстева коментира, че „ДПС е последователна политическа партия, с много ясно съзнание за отговорността си”. „След като стана ясно, че управляващата коалиция не само се тресе от скандали, но не се справя и с осигуряване на кворума, преценихме, че като отговорна политическа сила трябва да бъдем в Народното събрание. Защото в демократичната държава там е мястото за политически дебат, там е законодателната люлка”, изтъкна депутатката.
По отношение на възможни предсрочни избори Велислава Кръстева беше категорична, че те трудно ще бъдат избегнати, но провеждането им няма да реши нито един от проблемите. Позицията на ДПС е, че най-безплодният подход е този на БСП, подчинен на логиката „стани да седна”. „Ние смятаме, че е необходимо чрез диалог между всички отговорни политически участници да се намерят основните приоритети, да се постигне широко съгласие за изпълнението им и да се изработи програма за реализирането им. В момента всички системи на държавата са докарани до такова състояние, че едни спасителни реформи няма как да минат леко. За да се осъществят трябва политическо съгласие, воля и гарантиране на неизменност”, подчерта Велислава Кръстева. Защото, според нея, най-голямата слабост на сегашното управление, е непоследователността в провежданите политики.
Тя ясно подчерта, че отговорност на политиците е очертаването на национални приоритети, но за съжаление в момента България няма такъв хоризонт, какъвто беше приемането на страната ни в НАТО и в ЕС..
Според ДПС обединителни приоритети са здравеопазването, образованието, финансовата и икономическа политика, особено когато България е ударила дъното на чуждестранни инвестиции. Велислава Кръстева посочи, че в Плевен много ясно се усеща едно от измеренията на демографската криза – миграцията. Необходим е широк спектър от спешни мерки, за да се намали темпото на развитие на този процес, подчерта тя.
По отношение призива на президента Румен Радев за национално единение Велислава Кръстева коментира, че все още е „иносказателна политическата му заявка”.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт https://infopleven.com