В Плевен сформирани 15 подвижни избирателни комисии за изборите.

Общество


В област Плевен са създадени 15 мобилни секционни избирателни комисии за предстоящите предсрочни парламентарни избори, насрочени за 27 октомври. Тази информация беше обявена от Ярослав Димитров, председател на Районната избирателна комисия (РИК) – Плевен, по данни предоставени на БТА.

Също така е съставена секционна избирателна комисия (СИК) в затвора в Белене. Очаква се наличие на СИК в затвора в Плевен и в няколко болници в областния център, както и в лечебните заведения в Кнежа и Червен бряг, добави Димитров.

Обученията за членовете на секционните избирателни комисии се провеждат тази седмица. В община Плевен те ще обхванат три дни и вече започнаха във Военния клуб. Основният акцент на обучението е върху попълването и оформлението на секционния протокол, който представлява крайния резултат от работата на комисията през изборния ден. Председателят на РИК-Плевен отбеляза, че участниците са подготвени да отговорят на всички възможни въпроси.

Процесът на обучение се състои от няколко етапа, като в началото включва участници от всички институции, ангажирани с изборите. Представители на общинската администрация обясняват процедурите за получаване и предаване на изборните материали в деня преди вота, както и комуникацията и предаването на неизползвани материали в края на изборния ден. Членовете на комисиите ще получат и видеоурок за работа с машините за гласуване.

Обученията на секционните избирателни комисии по общини започват от днес и ще приключат до 24 октомври. В цялата област членовете на избирателните комисии са около 3300.

Източник на информация: Българска телеграфна агенция (БТА).

Вашият коментар