Град Плевен отдаде почит на Ботев и падналите за свободата на България.

Общини Общински съвет Плевен


В Плевен се проведе честване в памет на Христо Ботев и всички, които са загинали за свободата и независимостта на България. Събитието се състоя на едноименния булевард, където бяха поднесени цветя пред паметника на поета и революционера и се проведе минута мълчание, подкрепено от вой на сирени. Военен ритуал с участието на служещи от Плевенския гарнизон откри честването, последвано от панихида, която беше отслужена от свещеници от местните храмове. Деца от хор „Звъника“, под управлението на Ваня Делийска, изпълниха патриотични песни.

В честването участваха редица уважавани градски и областни представители, включително кметът на Плевен, председателят на Общинския съвет, областният управител, както и представители на различни институции, партии и обществени организации. Ученици и преподаватели от образователни учреждения, както и младежки клуб „Млади възрожденци“, също отдали почит към великани на националната история.

В чест на тези, които са жертвали живота си за националното освобождение, пред паметника бяха поднесени венци и цветя, а в 12 часа беше проведено официално помен с мълчание и сирени, почитащо саможертвата на българските герои.