Гулянци отпразнува 44 години от обявяване на селището за град [ИП]

Култура

С тържествен ритуал, концерти и спортни прояви Гулянци отбеляза на 4 септември 44-та годишнина на града. По традиция честването започна с издигане на знамето от кмета на общината Лъчезар Яков. Церемонията бе изпълнена под звуците на химна на Гулянци, песента „Мой роден град” с текст и музика на Людмила Йоргова, аранжимент Димитър Гетов и изпълнение на звездите на Гулянци – Емилия Валенти, Вяра Панталеева, Стефани Борисова и Цветомир Страхилов.
Програмата продължи с водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от отец Пламен Линков.
Лъчезар Яков поздрави своите съграждани и изказа благодарност на всички онези хора, които са вложили сили, труд и енергия, за да превърнат Гулянци от малко селце в красив и уреден град. Той благодари и на хората, които днес, в това динамично време, са избрали да останат в родния си край и да градят и надграждат настоящия облик и дух на града.

След официалната част самодейните състави и изпълнители при НЧ „П. Р. Славейков” и ВГ „Златна есен” при Клуба на инвалида и Клуба на пенсионера поднесоха на публиката пъстра празнична програма.
Тази година в честването се включиха и децата от Центъра за обществена подкрепа гр. Гулянци, които подредиха изложба-базар „Децата на Гулянци творят вълшебства”. Събраните средства ще бъдат използвани за благотворителност, като идеята на екипа е да бъдат подпомогнати деца от Гулянци.

Тържеството на площада завърши с разрязването на голяма торта за всички.
В следобедните часове Спортният комплекс в града беше домакин на футболна среща между юношеските отбори на ФК „Вихър” Гулянци и ФК „Спартак” Плевен. Двубоят завърши с победа на домакините. Футболистите получиха сувенири за спомен от 44-тата годишнина на Гулянци.

Тази година вечерният концерт по повод празника беше част от Националната кампания „Изпей „Обичам те” на български”. Инициативата е на група „Хоризонт” и приятели и събира съмишленици в цялата страна от 2016 година. Община Гулянци подкрепи кампанията и с местно участие. Заедно с музикантите от „Хоризонт” на сцената излязоха народните певици Бисерка Венкова и Красимира Красимирова и танцов състав „Северняшки ритми” при НЧ „П. Р. Славейков”. Кметът на общината Лъчезар Яков пожела успех на благородната кауза и подари на организаторите на кампанията почетен плакет, който се връчва на хора и организации с принос към общината. Участниците в концерта получиха и персонални подаръци за спомен от празника на Гулянци.

По рано през деня на пресконференция във връзка с участието на община Гулянци в кампанията Лъчезар Яков сподели пред журналисти, че инициативата чудесно се вписва в политиката на управление на общината в сферата на културата. „За нас е чест и удоволствие да сме част от кампанията. Община Гулянци винаги е подкрепяла българската фолклорна и популярна музика. Стараем се да поддържаме читалищата навсякъде, насърчаваме местните изпълнители и талантливи хора, организираме ежегоден певчески събор, редовно каним български народни и поп изпълнители за организирани от нас събития… Затова се чувстваме съпричастни с  кампанията „Изпей „Обичам те” на български” – заяви Лъчезар Яков.
Фронтменът на групата Валери Славчев благодари за гостоприемството и сподели мотивите на групата да подеме кампанията: „Наистина е нужна крещяща подкрепа за българския език и неговата естетика в родната поп и рок музика, както и за излъчване на повече българска музика в ефир.
Това негативно и обезличаващо българската музика „явление“ млади артисти и групи да пеят на различен от родният си, красив български език, не съществува никъде другаде по света!”.  Той поясни, че освен чрез концертите се борят за постигане на ефект и чрез иницииране на промени в законодателството, с които да бъдат въведени квоти, които да определят задължителен процент българска музика, която да звучи в радио и телевизионния ефир.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт https://infopleven.com