„Дарителска кампания в Тученица набира средства за градеж на православен храм“

Последни новини


**Дарителска кампания за градеж на православен храм в село Тученица**

Сряда, 02 октомври 2024, 12:00

В плевенското село Тученица тече дарителска кампания за събиране на средства за изграждане на нов православен храм. Инициативата бе представена пред местната управа и съветниците на заседание на Общинския съвет от кмета на населеното място Наталия Тодорова, която отправи апел за подкрепа.

„Към днешна дата почти приключваме грубия строеж, но трябва да съберем още средства, които да преведем на фирмата изпълнител“, информира Наталия Тодорова. Намерението на местните жители е новият храм да носи името на Света Параскева. Градежът вече е в ход, но все още са нужни допълнителни средства за завършването му. В тази връзка е открита и банкова сметка за дарения.

До момента в село Тученица няма православен храм. До 80-те години на миналия век, местните използвали стара сграда, пригодена за църква от църковното настоятелство. В нея служил отец Александър, но след смъртта му църковната дейност спира и зданието започва да се руши. Така, поради лошото състояние, то е съборено.

С благословението на плевенския митрополит Игнатий беше създадено ново църковно настоятелство, което пое ангажимент за построяването на нов храм в селото. Първата копка е направена през май тази година, като архитектурният проект е дарение от архитект Тошо Станев. Теренът вече е почистен и банкова сметка за дарения е открита.

В банковата сметка досега са постъпили 16 000 лева от трите православни храма в Плевен, а дарения са направили и местни бизнесмени и граждани. За окончателното завършване на храма ще бъдат необходими още около 100 000 лева.

Наталия Тодорова отправи призив към общинските съветници и всички, които могат да подкрепят благородната инициатива за изграждането на храма в Тученица.