Двама пианисти от НУИ „Панайот Пипков“ спечелиха втори награди на Международен конкурс в Атина [ПД]

Образование

Славчо Тодоров и Борил Марков
Борил Марков на 12 г. и Славчо Тодоров на 16 г. от НУИ „Панайот Пипков“ в Плевен спечелиха втори награди на Международния конкурс за пианисти „De Bach au jazz“, който се проведе в град Атина, Гърция. Преподавател на талантливите момчета е Антоанета Воденичарова.
Журито на конкурсаКонкурсът до миналата година се провежда в Париж, а негов президент е пианистката Лилия Бояджиева, която от години живее и работи там. В програмата на всяка възрастова група са включени композитори от различни епохи и стилове и затова се нарича „От Бах до джаз“. Председател на журито е проф. Борислава Танева.
Борил Марков се изявява в група C – от 12 до 14 години, като се доказва с М. Левиев – „Джаз студио“, Й. С. Бах – „Алеманда“ от Шеста френска сюита, Ф. Лист – „Етюд“ оп. 1, № 9, и „Минутен валс“ от Фр. Шопен. Плевенският талантлив пианист се конкурира с 29 участници в тази група.
Славчо Тодоров се представя също на много високо ниво в група D, в която участват 19 пианисти, а конкурсът е в два тура. В рамките на първото изпитание плевенчанинът свири Й. С. Бах – Прелюд и фуга до минор от 1 том, В. А. Моцарт – Соната до мажор, 1 част, и Ф. Шопен – Етюд оп. 10, № 5. На втори тур, до който са допуснати 8 кандидати, демонстрира техника и талант с вариации на песента „Полегнала е Тодора“ и Полонез в ми мажор от Ф. Лист.
Славчо ТодоровНа церемонията по награждаване младите музикални таланти бяха поздравени лично от проф. Борислава Танева.
Славчо Тодоров и проф. Борислава ТаневаПлевенските таланти и останалите лауреати на конкурса.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com