Десетата година ще отбележим Международен ден на йога.

Общество


Международният ден на йога ще бъде отбелязан за десета поредна година, от 15 до 23 юни, в 44 населени места в България. Включени са градове като София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново и Плевен, както съобщават организаторите на събитието.

Централното тържество в страната и през тази година ще се проведе в София. На 23 юни Националният дворец на културата ще отвори врати за всички желаещи да се запознаят по-отблизо с йога практиките. Залите 8, 9 и 9-А ще предложат разнообразни програми на посетителите през целия ден. Входът за събитието ще бъде свободен.

В областта пред залите ще бъдат разположени щандове, на които различни йога школи ще представят свои издания, сувенири и аксесоари за йога. Предлагат се и опции за индийска вегетарианска, континентална вегетарианска и веганска храна за посетителите.

Преди началото на основната програма в НДК, на 20 юни ще се проведат йога сесии на открито със свободен достъп до участие пред Народния театър „Иван Вазов“ и площад „Александър Невски“, а на 21 юни – пред статуята на Махатма Ганди в Южния парк.

Тържествата се осъществяват под патронажа на индийския посланик в България, г-н Санджай Рана. „Аз съм впечатлен от значителния интерес и задълбоченото разбиране за йога в България. Тук срещам хора, които не само я практикуват, но и имат сериозно интелектуално и научно отношение към проучването на ползите от йога“, споделя той.

МАЛКО ИСТОРИЯ
На 11 декември 2014 г., с подкрепата на над 170 държави, общото събрание на ООН прие резолюция, по силата на която 21 юни – денят на лятното слънцестоене, беше обявен за Международен ден на йога. Предложението беше направено за първи път официално от министър-председателя на Индия, Шри Нарендра Моди. Тогавашният генерален секретар на ООН, Бан Ки Мун, приветства инициативата, като каза: „С обявяването на 21 юни за Международен ден на йога, Общото събрание на ООН насочи вниманието към ползите от тази древна практика за здравето и благополучието на съвременния човек.“ Впоследствие, йогата беше включена в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството.

Информацията е предоставена от БТА.