Дете пострада на репетиция в Плевенския театър „Иван Радоев“.

Общество


Инцидент с дете е настъпил вчера по време на репетиции в Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ в Плевен, съобщи днес на извънредна пресконференция директорът на културната институция Димитър Кабаков.

Лора Петкова, едно от момичетата, които репетират за премиерния спектакъл „Дванайсета нощ“ в Детската студия на театъра, е паднала през пропадалото в оркестрината от височина около два метра. Падънето назад е причинило на детето черепно-мозъчна травма и е била наложителна спешната операция. Момичето, на 16 години, е хоспитализирано в болница „Д-р Георги Странски“.

Според Кабаков, се води разследване от страна на полицията и прокуратурата, и е започната и вътрешна проверка. Той увери, че всички необходими административни действия относно безопасното пребиваване на децата в театъра са изпълнени, включително инструктажите за безопасност, по предписанията на Инспекцията по труда. Директорът изрази, че предишни инциденти с деца в театъра не са се случвали.

Кабаков сподели с допълнителна тревога факта, че всички в театъра са преживели шок, като сутринта е бил отслужен водосвет и молитва за здраве в храм „Свети Николай“.

Директорът съобщи още, че министърът на културата Найден Тодоров е предложил изпращането на хеликоптер за спешно медицинска помощ, за да бъде транспортирано детето за лечение в болница „Пирогов“. Д-р Валентин Христов, кметът на община Плевен, също е предложил помощ и се е консултирал с лекари, които смятат, че преминаване до София с хеликоптер е рисковано и не е необходимо към настоящия момент. Кабаков заяви, че театърът ще съдейства с всичко възможно.

Предстоящите премиери на „Дванайсета нощ“ следващата седмица са отменени.

Информацията в статията е предоставена от кореспондент на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева от БТА.