Детски празник в Плевен насочи вниманието към безопасността на пътя учениците.

Последни новини


**Детски празник по пътна безопасност призова за опазване на децата на пътя**

На 15 септември 2024 г., ден преди началото на новата учебна година, в Градската градина на Плевен се състоя детски празник по пътна безопасност. Събитието бе организирано от Община Плевен в сътрудничество с КАТ „Пътна полиция“ – Плевен, Центъра за работа с деца, Българския червен кръст (БЧК) и BMW Team Pleven.

Заместник-кметът по „Обществен ред и сигурност“ на Община Плевен, Лидия Петкова, откри празника с думите: „Ваканцията свърши и идва първия учебен ден, децата отново тръгват на училище, започва и напрегнатото ежедневие на ученици, учители и родители. Нека заедно да полагаме нужните грижи за безопасността на най-малките участници в движението и пазим децата на пътя!“

В събитието взе участие и кметът на Плевен, д-р Валентин Христов. Ученици от трети и четвърти класове на ОУ „Васил Левски“ в Плевен, както и други малки и големи любители на приключенията, имаха възможност да се учат по забавен и полезен начин за безопасността на движението.

Центърът за работа с деца представи и обясни важните пътни знаци, значението на светлините на светофара и тяхното спазване. Участниците редиха тематични пъзели и изучаваха основни техники за оказване на първа помощ в различни ситуации. Им бяха показани нагледно правилата за безопасно управление на велосипеди и тротинетки и как трябва да изглежда безопасната екипировка за тези превозни средства.

Представители на „Пътна полиция“ присъстваха на събитието със служебен полицейски автомобил, което даде възможност на децата да се впуснат в роля на полицейски патрул. В контекста на предстоящото започване на учебната година, традиционно се провежда и акцията на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“.

Събитието отново постави на дневен ред важността на пътната безопасност и призова за общи усилия в опазването на децата на пътя.