Детски празник за пътната безопасност в Плевен тази неделя

Общество


**Детски празник за пътна безопасност ще се проведе тази неделя в Плевен**

Детски празник, посветен на пътната безопасност, ще се състои тази неделя в Плевен по повод началото на новата учебна 2024/2025 г., съобщиха от Общината.

Събитието ще се проведе в Градската градина пред Центъра за работа с деца, където ще бъдат организирани разнообразни игри и занимания. Децата ще се запознаят с пътните знаци и ще се състезават в отбори, редейки тематични пъзели. Най-бързите и знаещите сред тях ще бъдат наградени.

Особен акцент ще бъде поставен върху правилата за безопасно управление на велосипеди и тротинетки. Специално обособено трасе ще предлага възможност за практическо обучение, демонстриращо как трябва да се управляват тези превозни средства, следвайки правилата на уличното движение. Участие в празника ще вземат и представители на „Пътна полиция“, а полицейски автомобил на мястото ще даде възможност на децата да влязат в ролята на полицаи.

Също така, представители на Българския Червен кръст ще демонстрират основни техники за оказване на първа помощ в различни ситуации.

По повод първия учебен ден на 16 септември, ще има засилено полицейско присъствие около всички училища. Комисар Валентин Георгиев, началник на отдел „Охранителна полиция“ при Областна дирекция на МВР в Плевен, заяви пред журналисти, че всички училища ще бъдат обезпечени с полицейски служители. Те ще следят за спазването на обществения ред и нормалното протичане на тържествата за откриване на учебната година. Комисар Георгиев уточни, че е създадена необходимата организация за присъствие на униформени служители в районите на учебните заведения с превантивна цел през цялата учебна година.

Източник на информацията: БТА.