Деца в болница от бисквити с канабис продавани онлайн

Плевен днес


В интернет магазините се предлага без ограничения кутия със сладки, съдържащи канабис, от която се отровиха деца и са в болнично заведение в град Плевен. Цена на продукта възлиза на 58 лева. Старшата сестра в отделението по токсикология, което посрещна петте малки пациенти и тяхната майка, разкри тази информация пред bTV.

Роднините на пострадалите предоставиха на лекарите опаковката, която съдържала изядените бисквити, благодарение на което медиците се досетили за произхода на отравянето. Те издириха в мрежата същия този артикул и потвърдиха, че той може лесно да бъде поръчан и закупен из цялата страна.

От отделението по токсикология подчертаха, че има значително количество канабис в бисквитките и че те са предвидени да бъдат употребявани през продължителен период от време. За съжаление, децата почерпили от продукта всичко на един дъх.

Състоянието на детските организми вече не е критично и те продължават лечението си под лекарско наблюдение, като се очаква да бъдат в болница още минимум два дни.

Вчера пет деца бяха доведени в лечебното заведение „Д-р Георги Странски“ в град Плевен след употреба на канабис-съдържащи бисквити. Техните възрасти варират от 4 до 14 години, както сподели БТА. „Забелязано е затруднено общо състояние при тях и промени в съзнанието както на количествено, така и на качествено ниво. Оказана е реанимация, детоксикация и специфично медицинско обгрижване. Към текущия момент, всички показатели на животната им дейност са стабили, макар че остават със засилено желание за сън“, сподели Таня Вашкова, отговорник по отношенията с обществеността.

Ръководителят на Клиниката по токсикология доц. д-р Евгения Бързашка изрази загриженост по повод неотдавнашните случаи на отравяне у деца с такъв тип бисквити, които били предложени от неизвестни лица.

„Сериозен проблем ни притеснява,“ добави доц. Бързашка. „Като родители и грижещи се възрастни, длъжни сме да се отнесем сериозно към проблема, да осигурим надеждна охрана на най-малките. Всеки внимателно следи с кого те се дружат и какво консумират. В ситуация като настоящата е критично да бъдат избегнати всички хранителни стоки, дадени от непознати,“ подчертава доц. Бързашка.

По въпроса вече се взаимодейства с полицията, отдел „Закрила на детето“ и Детска педагогическа стая, съобщиха от плевенската болница.

Информацията за случая е предоставена от dnes.bg.