Деца хоспитализирани след консумация на бисквити с канабис в Плевен

Плевен днес


В Медицински комплекс „Д-р Георги Странски“ в град Плевен, за лечение са настанени шест малолетни, след като са употребили бисквити, съдържащи растежното вещество канабис. Началото на тяхното лечение в Токсикологичната клиника е датирано през последните 48 часа, според сведенията, предоставени от медицинската институция.

По информация от агенция БТА, възрастовият спектър на пострадалите се движи от 4 до 14 години.

Отговорник по комуникациите в болницата, Таня Вашкова, разясни състоянието на пациентите: „Децата пристигнаха в тежко общо състояние, с видими отклонения в съзнателната им активност. Отговорът е бързо реанимиране, детоксикация и целенасочена терапия. В момента техните жизненоважни показатели са стабили, но пациентите изпитват постоянна сънливост“, уточнява тя.

Доц. Евгения Бързашка, управител на клиниката, изрази притеснението си спрямо поредицата от отравяния с бисквити, инфузирани с канабис, което, според нея, е представлявало риск за децата от непознати хора.

„Следващите като възраст трябва да приемем сериозно този проблем, да бъдем осведомени и да реагираме сочно“, подчерта тя. И добави, че от съществено значение е да се наблюдава какво приемат децата и с кого се асоциират, акцентирайки особено на значението да се избягва приемът на хранителни продукти от непознати.

От здравното заведение в Плевен съобщиха, че полицията, службата за закрила на детето и Детската педагогическа стая вече са информирани относно случая.

Информацията в статията е предолставена от dnes.bg.