Деца хоспитализирани след консумация на бисквити с канабис

Общество


В Университетската многопрофилна болницата за активно лечение (УМБАЛ) „Д-р Георги Странски“ в Плевен са приети шест деца, след като са консумирали бисквити с канабис. Още едно дете се лекува, след като е приемало наркотичен опиат и кокаин, съобщи Таня Вашкова, експерт „Връзки с обществеността“ в здравното заведение.

Децата са били настанени в Клиниката по токсикология през последните две денонощия и са на възраст от 4 до 14 години. „Приети са в тежко общо състояние, с количествени и качествени нарушения в съзнанието. Било е необходимо реанимационно, детоксично и специфично лечение. В момента децата са със стабилни жизнени показатели, но остават сънливи“, уточни Вашкова.

Доц. д-р Евгения Бързашка, началник на Клиниката по токсикология, изрази притеснение за нарастващите случаи на отравяне с бисквити с канабис, предлагани на деца от непознати. „Трябва да сме бдителни и да се погрижим за безопасността на децата, следейки какво ядат и в чия компания се намират. Изключително е важно да се избягва приемането на каквито и да било хранителни продукти от непознати“, подчерта доц. Бързашка.

Полицията, отдел „Закрила на детето“ и Детска педагогическа стая са информирани за случая, допълниха от УМБАЛ „Д-р Георги Странски“.

Информацията за събитието е предоставена от кореспондент на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева.