Доцент доктор Малкодански, председател на Общинския съвет, присъства на откритието на фестивала „Орел на Дунава“, посветен на античното наследство.

Общини Общински съвет Плевен


С научен форум, открит с лекция от директора на Регионалния исторически музей на Плевен д-р Володя Попов, бе дадено начало на 18-ия фестивал на античното наследство „Орел на Дунава: Улпия Ескус MMXXIV“. Домакини на събитието бяха крепостта „Ад Путеа“ в с. Рибен, община Долна Митрополия и римският град „Улпия Ескус“ в с. Гиген, община Гулянци. Представител от Плевен беше председателят на Общинския съвет доц. д-р Иван Малкодански.

Фестивалът „Орел на Дунава: Улпия Ескус MMXXIV“ се проведе с участието на 120 реенактори от Италия, Румъния, Сърбia, Англия и България, които представиха събития, обичаи и традиции от римската епоха. Програмата включваше изложби, работилници и демонстрации, с които посетителите се потопиха в историята.

По време на фестивала се връчваше и наградата „Златен Орел“ за опазване на културно-историческото наследство. Програмата предложи атракции в с. Рибен и гр. Гиген, включително тържествено откриване, гладиаторски игри, антична кухня, римски походен лагер и спектакли. Завършекът на фестивала бе украсен със закриващо събитие и награждаване на участниците.