Дългогодишната солистка на Северняшкия ансамбъл Елка Петкова представя юбилеен концерт [ПД]

Култура

Юбилеен концерт „Моята песен“ представя народната певица Елка Петкова в Плевен. В него ще участва и Северняшкият ансамбъл, в който тя е дългогодишна солистка. Събитието е днес, 18-ти април, от 19:00 часа в зала „Катя попова“. Певицата е родена в село Гривица, но прадедите й са преселници от Странджа и Пиринския край.
Натрупва личния си репертоар благодарение на теренни експедиции в Плевенския край, провеждани от Димитрина Радулова – фолклорист към ансамбъла по това време. Първата песен, която записва с оркестъра на ансамбъла в Националното радио, е „Мър, Гергано” от района на село Одърне.
С признателност и радост си спомня за времето, когато Иван Вълев е главен художествен ръководител на Северняшкия ансамбъл. Елка Петкова пее соловите партии на едни от най-красивите хорови обработки, като „Тъкала ли си, момина мале”, „Море, сокол пие” и др. В творческия си път певицата остава вярна на убеждението си, че публиката иска да преживее песента като прекрасна история, разказана от талантлив разказвач.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com